Medemblik Actueel.

Algemeen

Echtpaar de Boer-Breure 60 jaar getrouwd ‘De liefde duurt voort’

Andijk – Piet en Leny de Boer. Op 8 juni waren ze 60 jaar getrouwd. In tegenstelling tot het 50-jarig huwelijksfeest, waar 200 genodigden waren, vierden ze het nu klein. Ouderdom komt met gebreken, maar de liefde zegeviert. We spraken Piet over zijn handelsgeest en de wijsheid van zijn vrouw.

Piet de Boer werd geboren op ’t Buurtje in het alleroudste huis van Andijk. Zijn vader had een bakkerij en als vanzelfsprekend volgde Piet zijn vader op. Het bakkersleven paste hem niet, maar het leverde hem wel de liefde van zijn leven op.

Leny Breure werd geboren in Dinteloord. Als jong meisje kwam ze naar Andijk om in de huishouding te werken bij haar oom, notaris Steenpoorten.

Op een zekere dag trof ze Piet aan de deur. Hij ventte het brood en werd voor een kopje thee binnen gevraagd. In de wachtkamer nodigde hij haar uit voor een uitvoering de week erna. Die avond sloeg de vonk definitief over.

Geen bakker meer

Leny haar vader en haar broer waren bakker. Ze had zich voorgenomen nooit een bakker te trouwen. Maar Piet beloofde haar niet lang bakker te blijven en die belofte kwam hij na. Hij kon de bakkerij goed verkopen. Net op tijd, zo bleek. De SRV wagens en supermarkten namen een groot deel van de markt over.

Brood zien in handel

Na een tussenstop in de verzekeringen werd Piet handelaar. Ook dat ging vanzelf. Hij rolde van het een in het ander. Hij verkocht van alles; antiek, kippen, kartonnen dozen, pompwagens, bierkisten, veilingkisten, rekken, perzische tapijten, boten, schapen, tennisballen en auto’s. Je kon het zo gek niet bedenken of Piet zag er brood in. En meestal had hij gelijk. Gekscherend zegt hij: ‘Ik kon het rijk worden niet tegengaan.’

Geluk is niet te koop

Zijn handelsgeest bracht het koppel weelde, maar geluk en gezondheid is niet te koop. Piet en Leny kregen twee zoons. De oudste werd geestelijk en lichamelijk gehandicapt geboren. Tot zijn 16e woonde hij thuis, maar de zorg werd te zwaar. De jongen werd uit huis geplaatst en woont momenteel in Leekerweide. Piet bezoekt hem regelmatig en neemt hem af en toe mee naar Leny.

Ruim 2 jaar geleden kreeg Leny een hersenbloeding waardoor ze nu in het verpleeghuis Nicolaas in Lutjebroek woont.

De liefde duurt voort

Het valt niet mee, maar Piet blijft positief én actief. Hij voetbalt nog elke week bij de Grijze Panters in Andijk. Zo nu en dan ziet hij nog ergens handel in. Hij kan het niet laten. En elke dag bezoekt hij zijn Leny. Ze zijn gescheiden van tafel en bed, maar de liefde duurt voort.

‘We hebben het goed gehad’, zegt Piet. ‘We hebben veel mooie reizen gemaakt samen. We gingen wel 11 keer op cruise. Leny was een goedzak en ik had de leiding. Maar als het erop aankwam kon ze me luid en duidelijk terecht wijzen. Ze is veel rustiger en wijzer dan ik. Nog steeds ben ik stapelgek op haar.

Reageren via facebook