Medemblik Actueel.

Gezondheid Medemblik

Bezuiningen bij GGD noopt gemeente Medemblik tot sluiten 2 consultatiebureaus

Medemblik – Afgelopen 27 mei j.l. kwamen wij met het bericht naar buiten dat de gemeente Medemblik de consultatiebureaus in Andijk en Abbekerk wil gaan sluiten. De reden is dat het GGD er geen gebruik meer van gaat maken wegens een grote bezuiningsronde.

In 2011  heeft het GGD opdracht gekregen om op de huisvestingskosten van de consultatiebureau’s € 250.000,- te bezuinigen. Eind 2012 ging de gemeenteraad niet akkoord met de sluiting van het consultatiebureau in Abbekerk waardoor de gemeente vanaf dat moment zelf de huur van het pand moest betalen.

Op 18 maart 2015 is het Dagelijks Bestuur van de GGD Hollands Noorden akkoord gegaan met het voorstel om de werkelijke locatiegebonden huisvestingskosten van de consultatiebureaus over te hevelen naar de gemeente. Op deze manier wist de GGD de opgelegde bezuiningen te realiseren.

De gemeente Medemblik moet nu zelf in 2015 de € 42.653,29 uit eigen middelen moet betalen,dit loopt in 2016 op naar € 136.249,55, omdat per 1 januari 2016 de kosten volledig bij de gemeente Medemblik komen te liggen. Daar staat wel weer tegenover dat de gemeente minder hoeft mee te betalen aan de gemeenschappelijke regeling.

De bezuiniging op Abbekerk en Andijk bij sluiting van deze locaties is een directe bezuinig voor de gemeente. Het bedrag voor de huur van Abbekerk à € 16.007,- per jaar en Andijk à € 17.191,- per jaar wordt dan namelijk vanaf 1 januari 2016 direct door de gemeente bekostigd. De sluiting van beide locaties betekent in dat geval voor de gemeente een structurele bezuiniging van € 33.198,- per jaar.

Mocht de gemeenteraad niet akkoord gaan met het voorstel van het college dan is voor het consultatiebureau in Abbekerk op korte termijn een bedrag van 70.000,- tot 100.000,- euro nodig om het pand te verbouwen. Het pand voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd.  Deze kosten komen dan boven op de huisvestingslasten voor het GGD. 

Het sluiten van het consultatiebureau in Andijk leidt wel tot gemiste huurinkomsten voor de gemeente Medemblik van ± € 12.000,- per jaar.

Medemblik heeft vijf consultatiebureaus (Abbekerk, Andijk, Medemblik, Wervershoof en Wognum).

Reageren via facebook