Gezondsheidstip van Ed's Gym – 'Diepere slaap door krachttraining'

Medemblik – Recent onderzoek wijst uit dat mannen/vrouwen die regelmatig het krachthonk in duiken beter en dieper slapen. Lees hier meer over dit interessante onderzoek.

Het onderzoek

Zoals al bekend is uit voorgaand onderzoek, leidt weinig en slechte slaap tot een grotere kans op hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht. Een van de manieren om je slaap te verbeteren, is bijvoorbeeld gaan hardlopen of het beoefenen van andere sporten met een anaroob karakter. Tot op heden was er nog niet veel bekend over de invloed van krachttraining op de slaapkwaliteit. Voldoende reden dus voor onderzoekers om een studie op te zetten.

Om te kijken wat de invloed van krachttraining op de slaapkwaliteit is, verzamelden onderzoekers een groep studenten die ze opdeelden in twee groepen. De eerste groep moest een krachttraining uitvoeren bestaande uit 9 fitnessoefeningen van 10 herhalingen. Deze groep werd ingedeeld in een subgroep die respectievelijk om 07:00, 13:00 of 19:00 moesten trainen. De andere groep betrof een controlegroep die niet aan krachttraining deed. Alle studenten kregen een bloeddrukmeter mee en een slaapmonitor om het slaapritme te meten.

Het resultaat

Alle subgroepen die aan krachttraining deden, sliepen duidelijk dieper. Verder bleek dat er geen significant verschil bestond in slaapkwaliteit tussen een avond- of ochtendgymsessie.

Wat denken wij?

Dat krachttraining een goed middel is om fit te zijn, is al lang bekend. Maar dat het je slaapkwaliteit verbetert, is vooralsnog niet heel goed onderzocht. Omdat het hier gaat om een relatief klein eerste onderzoek moeten we niet dan de daken schreeuwen dat krachttraining dé oplossing is voor zware slapeloosheid. Toekomstig onderzoek moet uitwijzen of er echt een relatie bestaat tussen beide factoren. Daarnaast zouden wij graag een vergelijking zien tussen het effect kracht en cardio op het slaapritme.

Kom nu gezellig trainen bij Ed’s Gym