Medemblik Actueel.

Algemeen Cultuur & Uitgaan Videos

Windmolen De Ambtenaar opent deuren voor publiek (video)

Medemblik – Gemengde gevoelens in Medemblik nu meelmolen De Herder rondleidingen gaat houden in windturbine De Ambtenaar. Vrijwilligers van de meelmolen zien vijfhonderd jaar geschiedenis in windenergie bij elkaar komen. Andere Medemblikkers willen niets weten van de omstreden kolos, die de skyline van de stad voorgoed zou hebben verpest. “Wat heb ik daar te zoeken?”

Regioverslaggever Jurgen van den Bos ging op onderzoek uit.

“Een blok beton en wat knopjes,” spot een Medemblikker die uitkijkt op de meest omstreden windturbine van Nederland. “Technisch vernuft en goed voor het milieu,” zegt een ander. Voor- en tegenstanders kunnen hoe dan ook vanaf komend weekeinde terecht in De Ambtenaar.

Het heeft ruim een jaar geduurd voordat Piet Goverse van de meelmolen toestemming kreeg om rondleidingen te geven in de windturbine. Afgelopen week kreeg Goverse de steutel: “We willen graag laten zien wat daar gebeurd en hoe groot de verschillen zijn in vijfhonderd jaar geschiedenis.”

De Herder kreeg al eerder €25.000 via De Ambtenaar en het geld van de rondleidingen mogen de vrijwilligers ook geheel besteden aan het behoud van de molen. Molenaar Theo Siepe is er blij mee: “Onze meelmolen gaat al honderden jaren mee. En die Ambtenaarturbine is met vijftig jaar wel weer weg hoor, dan gebruiken we al lang andere vormen van energie.”

Reageren via facebook