Gerenoveerde barometer Oosterhaven Medemblik

Medemblik – Tussen het havenkantoor en de Kwikkelsebrug in Medemblik staat een monumentale barometer. Sinds 1996 heeft het instrument de status van Rijksmonument.

In 2014 heeft de gemeente opdracht gegeven om de barometer te laten repareren en  renoveren. Reden: de barometer werkte niet meer. De aanleiding voor de renovatie was dat er vragen van inwoners kwamen. De barometer op de kade in de haven werd kennelijk veel geraadpleegd.

Geschiedenis

De barometer heeft een bijzondere geschiedenis. Dijkgraaf Cornelis Donker schonk het instrument in 1878 ter gelegenheid van zijn vijfentwintigjarig jubileum bij het waterschap. Volgens de dijkgraaf was de barometer een wetenschappelijk instrument. Hij wou dus dat de barometer bij een school geplaatst zou worden. Zo zou de jeugd al op jonge leeftijd kennis maken met het gebruik ervan. De barometer kreeg een plaats bij een school in Abbekerk en belandde later op de rommelzolder van het oude gemeentehuis. Uiteindelijk liet de gemeente Abbekerk destijds de barometer opknappen en plaatste het op een gietijzeren zuil.

Gerenoveerd

De gerenoveerde barometer is nu dus weer in volle glorie te bewonderen bij de Oosterhaven in Medemblik.