Thuis in het moeder-kindhuis van Materiacura

Nibbixwoud – Wij hebben onze vliegende reporter Mieke Koomen weer op pad gestuurd en deze keer naar het verre Nibbixwoud. In Nibbixwoud is een ‘moeder-kindhuis’ van Materiacura. Om achter het verhaal van materiacura te komen heeft Mieke Diane de Vries geïnterviewd.  Het interview leest u hieronder.

Als moeder van 6 is ze ervaringsdeskundig. Maar al voordat ze zelf kinderen kreeg richtte Diane de Vries Materiacura op. Vanwege haar opleiding en arbeidsverleden, maar vooral omdat zorgen haar tweede natuur is. In de drie moeder-kindhuizen die Materiacura rijk is, helpt ze moeders en hun kinderen op weg naar een stabiele toekomst.

Ze ontvangt me in de gezellige huiskamer van het moeder-kindhuis in Nibbixwoud. Een van de drie opvanghuizen die Diane (36) samen met haar man heeft opgericht. De moeders zijn druk bezig met verschonen, kindjes knuffelen en kletsen. Overal ligt speelgoed en er staat een rij van kinderwagens in de kamer. In de grote keuken staat een lange tafel. Daar kan met een groot gezin aan worden gegeten. En een groot gezin, dat is het. In het logeerhuis in Nibbixwoud wonen 6 moeders en 6 kinderen. De leiding werkt in shifts en Diane komt zelf ook regelmatig langs.

Denken in mogelijkheden

Ook dit kleine mannetje heeft een veilig onderkomen gevonden bij Materiacura (foto: Mieke Koomen)
Diane de Vries en gastkindje. Achter Diane zit ‘haar’ grote gezin te eten (foto: Medemblik Actueel/Mieke Koomen)

 Elke week komen er zo’n 5 aanmeldingen binnen. Moeders komen zelf of via-via. De meeste zorgaanvragen zijn geïndiceerd, maar er zijn ook moeders of zwangere vrouwen die zonder indicatie binnen komen. Want veel moeders vallen tussen wal en schip. ‘Het gaat vaak om jonge moeders uit sociaal arme gezinnen, dikwijls moeilijke lerend met een laag IQ. Ze hebben geen inkomen geen vangnet, geen uitzicht op een baan en zijn soms zelfs dakloos. Toch krijgen ze niet zomaar een zorgindicatie. De regels zijn streng. Maar wij laten niemand op straat staan. We denken niet in problemen, maar in mogelijkheden. Oplossingen zijn er altijd. Linksom of rechtsom. Ook zonder indicatie.’

Gezinsopvang
Diane begon haar loopbaan als Z-verpleegkundige bij Leekerweide. Daarna werkte ze bij de Prinsenstichting en bij Odeon. Bij Odion ontmoette ze haar man Marcel Jacksteit. Hij ging daar werken nadat hij zich van commando tot social worker had laten omscholen. Al snel ontstond het idee om samen gezinsopvang te verzorgen. ‘We merkten dat er behoefte was aan betere en efficiëntere begeleiding van gezinnen. Vanuit die insteek hebben we Materiacura opgericht: zelfstandigheid met zorg op maat.’

Zelfredzaamheid voorop
Gaandeweg verschoof het zwaartepunt van gezinnen naar moeder en kind. In de opvanghuizen, of logeerhuizen zoals Diane het zelf noemt, bieden ze opvang op maat. Samen met een vast team met onder andere een psycholoog en een orthopedagoog maken ze een plan van aanpak. ‘We brengen cliënten in contact met de verloskundige, regelen kraamhulp of zetten de eerste stap naar het MEE. Als er psychische problemen zijn schakelen we de GGZ in. Daarbij stimuleren we de moeders om zoveel mogelijk zelf te doen. Zelfredzaamheid staat voorop. Ze komen tenslotte ook weer op eigen benen te staan. We werken toe naar een veilige, zelfstandige basis. Dat geeft ze ook het gevoel dat ze het goed doen. Dat ze goede moeders zijn.’

Wetgeving en samenwerking
‘Uiteraard volgen we bij alles de actuele regelgeving. Zo hebben we te maken met de Wet Langdurige Zorg (WLZ) en de WMO Jeugdwet. Materiacura heeft alle benodigde certificaten en daarin scholen we onze mensen ook bij.
Voor de zorgbehoeften werken we samen met diverse partijen:
de Woonschakel, verloskundigenpraktijk de Vooroever, de Kraamvogel, Vrijwilligerspunt, zorghulp Nibbixwoud en sinds kort met kinderkledingbank Stede Broec. Samen met hen kunnen we in de minimaal benodigde zorg voorzien.

Giften en sponsoring
‘Gulle giften van derden maken daarnaast ook leuke extra’s mogelijk. Zo ontvangen we bijvoorbeeld vrijkaartjes van Balorig en Sprookjeswonderland en kunnen we door de sponsoring van o.a. de bedrijvengroep Wognum-Nibbixwoud, het Maagdenhuis en het Papefonds in september naar Safaripark Beekse Bergen. Daar gaan we heerlijk een midweek ontspannen met 16 moeders en 16 kinderen.’

Het lukt ons
Onlangs riep Materiacura de hulp in van het crowdfunding platform ‘Het lukt ons’. Een initiatief van zeven gemeentes en een aantal ondersteunende instanties dat ervoor zorgt dat ideeën werkelijkheid worden. ‘In no time hadden we de target van € 7.500,- gehaald. Een bedrag dat, zeker gezien de huidige bezuinigingen binnen de zorg, meer dan welkom is.

Zorgwereld op zijn kop
‘De transitie in de zorg heeft twee kanten. Enerzijds wordt nu meer gekeken naar maatwerk. Dat is positief. Anderzijds gaat de kanteling veel te snel. Het is niet goed uitgekristalliseerd. Ik begrijp dat bezuinigingen nodig zijn, maar ze willen te snel. Daardoor stagneren cruciale trajecten en staat de zorgwereld op zijn kop.

Plezier voorkomt stress

Ook dit kleine mannetje heeft een veilig onderkomen gevonden bij Materiacura.
Ook dit kleine mannetje heeft een veilig onderkomen gevonden bij Materiacura. (Foto: Medemblik Actueel/Mieke Koomen)

Ondanks alle veranderingen ziet Diane de toekomst positief tegemoet. ‘We krijgen veel steun van buitenaf. Daarvoor netwerk ik veel. Ik zoek de samenwerking. Door je open te stellen ontdek je een andere wereld, is mijn ervaring. Het is mooi om te ontdekken hoeveel mensen iets voor een ander over hebben.’ Het gaat niet zomaar. Diane maakt lange werkweken. Dat vraagt ook thuis om een goed gestructureerd systeem. ‘Mijn man werkt vanuit huis en ik ben binnen mijn uren erg flexibel. Dat maakt veel mogelijk. En ik doe het met plezier. Dat is misschien nog wel het belangrijkste. Dat voorkomt stress en houdt me gedreven.’

Van intake tot afscheid
De directrice van Materiacura pendelt van heen en weer tussen de huizen in Nibbixwoud, Wognum en Spanbroek. De opvang duurt tussen de 6 maanden en 2 jaar. Daarna volgt een nazorgtraject. ‘We laten de moeders niet zomaar los hoor.’ Door de jaren heen heeft ze leren omgaan met het afscheid. ‘Je hecht je toch aan de cliënten. Maar als ik zie hoe we de moeders én de kinderen weer stevig in het maatschappelijke zadel krijgen, dan kan ik alleen maar dankbaar zijn.’

OPROEP: heb je spullen over voor zwangere dames, kersverse moeders, baby’s en/of peuters? Neem dan contact op met Diane de Vries via info@materiacura.nl
www.materiacura.nl

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.