PVV Noord-Holland: "Gemeente had omstreden windturbine 'De Ambtenaar' moeten weigeren"

Medemblik – De PVV Statenfractie van Noord-Holland heeft een advocaat ingeschakeld om de legaliteit van de omstreden windturbine De Ambtenaar in de gemeente Hollands Kroon, nabij Medemblik, juridisch te laten toetsen. De resultaten van de juridische toets betreffende de legaliteit van de omstreden windturbine ‘De Ambtenaar’ zijn inmiddels bekend.

Uit de juridische toets van advocaat Mr. Veltman, specialist in bestuursrecht, ruimtelijke ordeningsrecht en milieurecht, blijkt dat de keuze om de solitaire turbine ‘De Ambtenaar’ gelijk te schakelen met lijnopstellingen langs de Ulketocht en de Medemblikkertocht niet logisch te verklaren valt en dat deze in strijd is met het beleid van het gemeentebestuur om geen solitaire turbines meer toe te staan. Door deze gelijkschakeling gingen voor ‘De Ambtenaar’ dezelfde bouwregels gelden als voor de beide lijnopstellingen.

Hierdoor gold de bouwregel dat nieuwe windturbines alleen in lijnopstelling mochten worden gebouwd. De vergunningaanvraag voor ‘De Ambtenaar’ als solitaire turbine had wegens strijd met deze bouwregel geweigerd kunnen worden. Mede gelet op het gemeentelijk beleid, waarin solitaire turbines alleen nog onder beperkingen vervangen mochten worden, en dat onder andere inhield dat het zicht op Medemblik vrij moest blijven, had het ook voor de hand gelegen om de bouwaanvraag om deze reden te weigeren.

PVV-Statenlid Menno Ludriks: “De Ambtenaar is weliswaar de grootste windturbine van Europa, maar een lijnopstelling is het toch zeer zeker niet. Het gemeentebestuur had de bouwaanvraag voor deze omstreden windturbine kunnen, en wat de PVV Noord-Holland betreft, moeten weigeren. Het is jammer dat het gemeentebestuur van Wieringermeer destijds slappe knieën toonde en de bouwaanvraag niet heeft geweigerd. Nu zitten de inwoners van Medemblik en omstreken dagelijks opgescheept met overlast en is het straatbeeld, dat volgens eigen gemeentelijk beleid vrij moest blijven, volledig verpest.”

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.