Medemblik Actueel.

Regionieuws

Minister negeert brandweerlieden Noord-Holland

Regionieuws – Brandweerlieden in de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord maken zich grote zorgen, zo schreef een aantal van hen in een anonieme brief aan RTV NH. Minister van Veiligheid en Justitie Ad van der Steur is hierover door Tweede Kamerlid Nine Kooiman aan de tand gevoeld, maar schuift de verantwoordelijkheid van zich af.

De brief kwam in april binnen op de redactie van RTV NH. “Wij kunnen u zeggen dat er veel onrust bestaat, bij de brandweermensen die branden moeten blussen en de duikteams. Vooral dat gemeentes steeds meer moeten betalen aan dit logge orgaan en in het veld alleen maar brandweermensen verdwijnen, stuit tegen het zere been”, schrijven de brandweerlieden. 

De veiligheid is nu echt in gevaar. Al met al is er nu een vertrouwenscrisis met de directie van de Veiligheidsregio en diverse gemeenten en brandweermensen in het veld.” Zorgen die breed gedragen werden, zo bevestigden diverse bronnen. Ook na publicatie kwamen er veel reacties binnen, die het verhaal van de brandweerlieden onderschreven.

Kamervragen
In een reactie liet de Veiligheidsregio weten dat er geen gevaar voor de veiligheid is. “We zijn in de ontwikkelingsfase en dan is het altijd lastig omdat je van de bestaande naar de nieuwe paden gaat”, aldus een woordvoerder.

De Veiligheidsregio wil graag in gesprek met de mensen. “Maar ze zullen zich wel moeten realiseren dat de financiering een stevig probleem is.” In onze uitzending van 30 april sprak Tweede Kamerlid van de SP Nine Kooiman haar zorgen uit en kondigde ze Kamervragen aan.

Daar is nu het antwoord van de minister op gekomen, maar de bezorgde brandweerlieden schieten er weinig mee op. In het kort komt het er op neer dat de minister voor de meeste antwoorden verwijst naar de Veiligheidsregio en geen eigen verantwoordelijkheid neemt. 

Reageren via facebook