Medemblik gaat bladluis milieuvriendelijk te lijf

Medemblik – Velen is het al wel opgevallen dat er her en der in bomen in de gemeente Medemblik ineens zakjes hangen.  In deze zakjes zitten larven die de luizen opeten.

Door dit op een milieuvriendelijke manier te doen wordt de natuur niet belast met nog meer gifstoffen om de luizen te verwijderen.

De gemeente Medemblik heeft een duurzaam milieu hoog in het vaandel staan en wil ook de bestrijding van ongediertes maar ook van onkruid op een zo milieuvriendelijke manier aanpakken.

Honing- en roetdauw

Honingdauw is een plakkerige, suikerachtige substantie die door bladluizen wordt uitgescheiden. Straatmeubilair, auto’s, fietsen, monumenten etc. komen “onder de plak” te zitten. Op deze honingdauw groeit een schimmel, roetdauw. Deze schimmel zorgt er voor dat alles zwart wordt. Het gevolg is veel klagende burgers die willen dat de gemeente de overlast aanpakt. Waar in het verleden volwassen kevers werden gebruikt, worden al sinds 2003 juist de larven van het lieveheersbeestje Adalia bipunctata toegepast. Het grote voordeel is dat de larven veel vraatzuchtiger zijn dan de adulten (volwassen kevers) en niet weg kunnen vliegen bij vermindering van het voedselaanbod. Adalia bipunctata, de Latijnse naam voor het tweestippelig lieveheersbeestje is een inheemse soort, deze komt dus van nature voor in Nederland, die speciaal wordt gekweekt om uit te zetten in het openbaar groen.

De eieren worden in een klimaat gecontroleerde omgeving ‘uitgebroed’ en vervolgens met de juiste voeding en temperatuur opgekweekt tot het leverbare larve stadium. Vervolgens worden de larven verpakt in ongebleekte (100% biologisch afbreekbare) linnen zakjes. Hieraan worden boekweit doppen toegevoegd zodat de larven ruimte hebben om te bewegen en tijdens transport en tijdens uitzet handelingen geen schade oplopen. Daarnaast worden de larven van voedsel voorzien, zodat ze tijdens het transport voldoende te eten hebben waardoor de kwaliteit van de larven gewaarborgd blijft.

De ongebleekte linnen zakjes kunnen na het openen eenvoudig, zonder extra handelingen in de boom worden gehangen door middel van een nietje, spijker of punaise. Hoe eenvoudiger het is om de larven in de boom te krijgen hoe sneller de klus wordt geklaard, dus hoe goedkoper… Ook de overlast voor omwonenden tijdens het inzetten van de zakjes wordt zo tot een minimum beperkt. (via: Boom in business)

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.