Lege pakken sap, zuivel of saus? In dezelfde zak als plastic

Medemblik – In juni start HVC met een aparte inzameling van lege pakken sap, zuivel en saus. De officiële benaming hiervoor is ‘drankenkartons’. De drankenkartons worden samen met het plastic verpakkingsafval opgehaald.

Dit gebeurt in de plastic zakken die ook voor de inzameling van plastic verpakkingsafval worden gebruikt. De dag waarop het plastic verpakkingsmateriaal en de drankenkartons worden ingezameld, blijft ongewijzigd. De drankenkartons (inclusief eventuele dop) mogen samen met het plastic verpakkingsafval, in dezelfde zak, aan de weg worden gezet. De drankenkartons worden vervolgens bij de verwerker gescheiden van het plastic verpakkingsafval.

Een vuilniszak vol per week

Jaarlijks wordt in Nederland 70.000 ton drankenkartons op de markt gebracht. Het plastic, karton en aluminium waar de drankenkartons van zijn gemaakt kan worden hergebruikt. De gemeente roept haar inwoners daarom op om met de gescheiden inzameling van plastic verpakkingsafval en drankenkartons mee te doen. Het is een eenvoudige manier om een steentje bij te dragen aan een beter milieu. Een gezin heeft gemiddeld elke week een vuilniszak vol plastic. Door dit apart te houden van het andere afval, kan het worden hergebruikt. Van het ingezamelde plastic worden plastic korrels gemaakt, die dienen als grondstof voor nieuwe producten van plastic. Bijvoorbeeld broodtrommels, tennisballen en bermpaaltjes. De drankenkartons worden gesplitst in drie grondstoffen: plastic korrels, granulaat voor aluminium en papier. Van het granulaat voor aluminium worden bijvoorbeeld theepotten, emmers en pannen gemaakt. 

Plastic inzamelzakken

Gratis inzamelzakken voor plastic verpakkingsafval en drankenkartons kunt u bestellen op de website van HVC of door te bellen met de klantenservice van HVC, telefoonnummer 0800-0700.

Afvalkalender

Kijk op de afvalkalender van HVC wanneer het plastic verpakkingsafval bij u in de straat wordt opgehaald.U kunt de afvalkalender ook als gratis app installeren. De app is beschikbaar voor iOS en Android. U vindt de app in iTunes (iOS) en in Google Play (Android).

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.