11.8 C
Medemblik
25 september 2020 21:14
Medemblik Actueel.

Prokkelweek: Week vol ontmoetingen van mensen met en zonder beperking

Medemblik – Van maandag 1 tot en met zaterdag 6 juni is het Prokkelweek in Nederland. Dé week waarin ontmoetingen tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking centraal staan. Iets dat in tijden van de participatiesamenleving steeds belangrijker wordt. 

Tal van mensen, bedrijven, gemeenten en stichtingen zijn die week actief. Bedrijven en overheden nodigen mensen met een beperking uit stage bij hen te komen lopen. Naar verwachting maken meer dan 1.500 mensen met een verstandelijke beperking daarvan gebruik. Ook op scholen, in wijken, buurten en bij verenigingen komen mensen met en zonder beperking samen. Om met elkaar te sporten, te zingen, te koken, te eten of een les te volgen. Samen iets doen en zo elkaar beter leren kennen, dat is waar het in de Prokkelweek om draait! 

Landelijke opening met sportieve ProkkelSterrenslag
Op maandag 1 juni om 13.30 openen Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht en ervaringsdeskundige Peter Kruizinga in Utrecht de ProkkelSterrenslag. Een zeskamp waaraan maar liefst 64 teams, afkomstig uit het hele land, meedoen. Elk team bestaat uit vijf mensen met en vijf mensen zonder verstandelijke beperking. Tijdens dit bijzondere evenement gaat het om samenwerken en elkaars mogelijkheden ontdekken. Organisaties zoals UWV, Nuon, Coöperatie DELA, Gemeente Utrecht, VSBfonds, Sodexo, Vilans, ROC MN, CMS en USG Restart vormen teams met cliënten en leerlingen van o.a. Parc Spelderholt, de Zijlen, VSO de Meerklank, Reinaerde, Abrona, VSO Maarland, ’s Heeren Loo, LFB, Philadelphia en vele anderen. Van wethouder tot VSO docent, van directeur tot student, van zorgbestuurder tot woonbegeleider iedereen doet mee. 

Week van het Prokkelen 
De Prokkelweek is een initiatief van Stichting Prokkel en wordt traditiegetrouw gehouden in de eerste week van juni. Prokkel werd in 2008 bedacht door het Fonds verstandelijk gehandicapten, Sien, LFB, VGN, Stichting SPZ, ’s Heeren Loo en MEE Nederland. Met de hulp van een aantal zelfstandig ondernemers is het tweedaagse evenement van toen inmiddels uitgegroeid tot de Week van het Prokkelen. In die week worden in heel Nederland op honderden plaatsen activiteiten georganiseerd waarbij mensen met en zonder beperking samenkomen. Mooi om te zien is dat mensen met een beperking zelf steeds vaker het voortouw nemen.

Reageren via facebook

Uw banner hier?
Uw banner hier?