18.2 C
Medemblik
27 mei 2020 15:24
Medemblik Actueel.

PWN en het Hoogheemraadschap willen wasmiddelgebruik beperken

Regionieuws – Het Hoogheemraadschap wil samen met waterleidingsbedrijf PWN de inwoners van Noord-Holland aanzetten om minder wasmiddelen te gaan gebruiken. 

Joost de Ruig, directeur Water van het HHNK zegt in een interview: “Het zou fantastisch zijn als alle Noord-Hollanders minder wasmiddel gaan gebruiken. Als alle Noord-Hollandse huishoudens hun wasmiddel op maat doseren, verdwijnt er jaarlijks minimaal 2 miljoen kilo minder wasmiddel in het rioolwater. Het water hoeft dan minder intensief gezuiverd te worden. Dat bespaart zeer veel energie en zorgt voor minder slib. Bovendien verbetert ook de kwaliteit van het oppervlaktewater.”

Vanaf 1 juni overal zacht water

Vanaf 1 juni aanstaande is het water dan in Noord-Holland uit de kraan komt vrijwel kalkvrij waardoor de consument minder wasmiddel nodig heeft om de was schoon te krijgen. En dit is weer gunstig voor de portemonnee en voor het milieu.

De hoeveelheid kalk en magnesium maakt het kraanwater op dit moment ‘gemiddeld hard’. Zacht water vermindert de kalkaanslag in huishoudelijke apparaten en verbetert de werking van zeep. Minder wasmiddel gebruiken, maakt een groot verschil. Gemiddeld is 15% minder wasmiddel nodig voor een even schone was. Bovendien is de besparing meestal groter. Slechts een kwart van de mensen is bewust bezig met de hoeveelheid wasmiddel die men gebruikt, blijkt uit onderzoek dat I&O Research uitvoerde in opdracht van PWN.

Publiekscampagne in augustus

In het najaar starten de drinkwaterbedrijven in samenwerking met de waterschappen een publiekscampagne. Deze hebben tot doel om huishoudens in Noord-Holland bewust te maken van de voordelen van zacht water en van het belang van de juiste dosering van wasmiddelen.

In augustus starten PWN en HHNK een campagne in samenwerking met duurzaamheidsplatform Nudge.

Reageren via facebook