23.1 C
Medemblik
14 augustus 2020 04:02
Medemblik Actueel.

Vele honderden deelnemers tijdens Delta Lloyd Regatta 2015

Medemblik – Medemblik staat van 26 tot en met 30 mei weer volledig in het teken van de Delta Lloyd Regatta. De 31e editie van het internationale zeilevenement brengt iets meer dan een jaar voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in de Olympische klassen weer een topveld op het water. Naast de Delta Lloyd Kernploeg zijn ook veel buitenlandse toppers weer van de partij. Er komen meer dan zeventig nationaliteiten van over de hele wereld in actie op het IJsselmeer.

De belangstelling onder de zeilers is groot voor de Delta Lloyd Regatta. Inmiddels hebben zo’n zevenhonderd boten zich ingeschreven. Daarmee is de editie van 2015 op weg naar een recordaantal deelnemers. De organisatie verwacht dat het de grootste editie in tien jaar tijd wordt.

Als vanouds verschijnt de volledige Delta Lloyd Kernploeg in Medemblik aan de start. De regatta maakt dit jaar geen deel uit van de kwalificatiereeks voor de Olympische Spelen in 2016 in Rio de Janeiro, maar de Nederlanders hebben de afgelopen maanden in diverse klassen op wereldbekerniveau meegestreden om de podiumplaatsen. Daarnaast geldt de Delta Lloyd Regatta als kwalificatiemoment voor de wereldbekerwedstrijd in Weymouth, die in juni wordt gehouden.

In de RS:X-klasse vormen bij de mannen olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe de publiekstrekkers. Van Rijsselberghe staakte onlangs bij de wereldbeker in Hyères de strijd omdat hij na een polsbreuk het gewricht nog niet te veel wilde belasten. Van Rijsselberghe werd vorig jaar bij de Delta Lloyd Regatta vierde achter drie Polen en zint op revanche.

Bij de vrouwen start Lilian de Geus, winnares van de wereldbekerwedstrijd in Hyères. De Geus heeft zich dit jaar in de wereldtop genesteld. Lilian schept hoge verwachtingen van het evenement in eigen achtertuin: “Ik heb veel zin de Delta Lloyd Regatta. Varen in Nederland tegen de beste tegenstanders van de wereld voor eigen publiek blijft heel speciaal”. De Geus krijgt tegenstand van de Spaanse olympisch kampioene Marina Alabau, die op het laatste WK ook nog zilver veroverde. Ook de Poolse Zofia Klepacka, vorig jaar winnares van de Delta Lloyd Regatta, staat op de startlijst.
De Laser (mannen) en Laser Radial (vrouwen) trekken veel deelnemers in Medemblik.

In de Laser vechten wereldkampioen Nicholas Heiner en Rutger van Schaardenburg dit jaar om een olympisch ticket. Ze treffen elkaar ook tijdens de Delta Lloyd Regatta. Wereldkampioene Marit Bouwmeester kan op veel tegenstand rekenen van de Belgische Evi van Acker, op de Olympische Spelen in Londen en het laatste WK goed voor de bronzen medaille.

De Delta Lloyd Regatta, dat in Magic Marine een nieuwe kledingsponsor heeft gevonden, staat bekend om het kwalitatief sterke deelnemersveld. “Daar hebben we ook bij deze aflevering hard aan gewerkt”, zegt voorzitter Arjen Rahusen van de organisatie.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?