Dorcas en het Christelijk Noodhulpcluster hielpen al 4900 inwoners Nepal

Andijk – Slachtoffers in Nepal hebben op dit moment het meest behoefte aan tijdelijk onderdak, werkgelegenheid en psychosociale hulp, met name de getroffenen in de afgelegen gebieden. Dat zijn de conclusies van het onderzoeksteam van het Christelijk Noodhulpcluster, dat eind april naar Nepal vertrok. Een maand na de aardbeving, geeft het team zijn aanbevelingen in een rapportage.

Het Christelijk Noodhulpcluster werkt via de internationale partnerorganisatie Mission East in het zwaar getroffen district Sindhupalchok. Deze organisatie voorziet slachtoffers van de ramp van onderdak, schoon drinkwater, jerrycans, zeep en waterfilters. Het cluster ondersteunt hiermee op momenteel 1.100 huishoudens, ongeveer 4.900 personen. Het Christelijk Noodhulpcluster heeft sinds de start van de gezamenlijke noodhulpactie ruim 1,5 miljoen euro ontvangen.

Binnen een week na de ramp vertrok een onderzoeksteam namens het Christelijk Noodhulpcluster naar Nepal, om te beoordelen op welke manier de noodhulp het beste kon worden uitgebreid. Hun ervaringen en bevindingen hebben zij verwerkt tot aanbevelingen voor het bieden van hulp, die te lezen zijn in de rapportage ‘Een maand na de aardbeving’. Die aanbevelingen zijn onder andere om het zwaartepunt van de hulp te richten op het bereiken van mensen in afgelegen gebieden en op het bieden van tijdelijk onderdak, gezien de start van het regenseizoen in juni. Daarnaast is herstel van werkgelegenheid een prioriteit, zodat mensen in hun eigen levensbehoeften kunnen voorzien en niet afhankelijk worden van hulpverlening. De punten worden meegenomen in de verdere plannen van het noodhulpcluster.

Behoefte aan psychosociale hulp
Er is ook grote behoefte aan psychosociale hulp op het gebied van traumaverwerking. John Buijs, leider van het onderzoeksteam, vertelt: ‘In het algemeen lijken mensen heel goed om te gaan met de situatie. Ze tonen veerkracht en zijn begonnen met de wederopbouw van hun leven. Maar er is natuurlijk een grens in wat iemand aankan. Tijdens naschokken zijn mensen erg bang voor nog een ramp. De tweede aardbeving vorige week heeft deze angst nog eens flink aangewakkerd. Hoewel de nadruk op dit moment ligt op de praktische hulpverlening, moeten de behoeften op dit gebied niet onderschat worden.’

Een samenvatting van het onderzoek is hier te lezen.

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.