Hoe werkt de kwijtschelding van gemeentelijke belasting?

Medemblik – Mensen met een laag inkomen kunnen in aanmerking komen voor een (gedeeltelijke) kwijtschelding van gemeentelijke belastingen en heffingen.

Of iemand in aanmerking komt voor kwijtschelding hangt af van zijn of haar betalingscapaciteit. Dat zijn de totale maandelijkse inkomsten minus huurtoeslag, normhuur en ziektekostenpremie, zorgtoeslag en zorgnorm. Inwoners die kwijtschelding aanvragen, mogen geen vermogen hebben. Denk aan de overwaarde van je koophuis, een spaarrekening of een auto. Een eigen huis telt niet mee als vermogen, omdat het geld vastzit.

Per jaar vragen ongeveer 800 inwoners van Medemblik kwijtschelding aan. Ruim de helft hiervan wordt toegewezen. Als er eenmaal kwijtschelding is verleend en als de inwoner er toestemming heeft gegeven, toetst de gemeente het jaar daarop automatisch of iemand daar opnieuw voor in aanmerking komt. Dit toetsen gebeurt door het Inlichtingenbureau van de VNG. Het inlichtingenbureau toetst bij de Rijksbelastingdienst, Het UWV en de Rijksdienst van het Wegverkeer. Ook werken we samen met het hoogheemraadschap (als wij kwijtschelding verstrekken wordt dit door het Hoogheemraadschap overgenomen en andersom is dit ook het geval.

Inwoners kunnen voor de volgende aanslagen kwijtscheldingsverzoeken indienen.

  • aanslag verontreinigingsheffing (Hoogheemraadschap)
  • aanslag waterschapsomslag (Hoogheemraadschap)
  • aanslag rioolrecht (gemeente Medemblik)
  • aanslag afvalstoffenheffing (gemeente Medemblik)
  • aanslag onroerende zaakbelasting (gemeente Medemblik)
  • hondenbelasting voor de eerste hond (gemeente Medemblik).

De belasting die het meest wordt kwijtgescholden is de afvalstoffenheffing. Deze geldt namelijk voor zowel de gebruiker als een eigenaar.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.