Den Ouden Doosch – De poort van het weeshuis in Medemblik

Medemblik – Op onze tocht langs de monumentale panden in Medemblik mogen wij natuurlijk de poort van het weeshuis gelegen aan de Torenstraat niet vergeten.

Het Poortgebouw stamt uit 1785 en valt op door het grote reliëf met weeskinderen daarin. Huize “Levensavond” was van oorsprong een gereformeerd weeshuis gebouwd in 1762 waarvan de hoofdvleugel voorzien is van een zadeldak. 

In het gebouw zelf vallen de balken met gesneden sleutelstukken op, deze bevinden zich op de verdieping en op zolder van het gebouw.  Bij binnenkomst vallen de gesneden rococodeuren en het bovenlicht met lantaren op.  In de uit 1762 daterende regentenkamer zien wij veel goudleer.

In 1575 schonk Willem van Oranje de kloostergoederen aan de stad Medemblik ten behoeve van de arme wezen en werd het pand als weeshuis ingericht. Nadat de laatste wees in 1915 was vertrokken, werd het aangepast om als verzorgingshuis voor bejaarden te dienen. Deze functie behield het tot 1975. Nu is in het gebouw een tandartspraktijk gevestigd

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.