Arbeidsmentaliteit West-Friezen hoger dan in rest van Noord-Holland

Regionieuws – Voor de meeste West-Friezen is dit geen nieuw nieuws dat de arbeidsmentaliteit van de West-Friezen hoger is dan in de rest van Noord-Holland. Elke dag weer gaan duizenden West-Friezen richting de omgeving van Amsterdam om daar te gaan werken.  Maar nu wordt dit ook ondersteund door een groot onderzoek dat is gehouden in West-Friesland.

De ruggegraat van de Westfriese economie is vooral de Agribusiness, de bouw en de composietenindustrie en met als 4e de stedelijke economie zoals de winkels en horeca.

Bovengemiddelde groei

Tot 2008 kende de Westfriese economie een bovengemiddelde groei vergeleken met de rest van Noord-Holland, mede dankzij een sterk en breed midden- en kleinbedrijf waardoor de inpact van de economische crisis in onze regio laat merkbaar was. Vermoedelijke oorzaak is dat er veel kleine bedrijven cq. familiebedrijven zijn en de hoge arbeidsmentaliteit van de Westfries. Uit cijfers van begin 2013 lag het werkloosheidscijfer dan ook ruim onder provinciaal en landelijk niveau.

Uit onderstaande grafiek blijkt dat de werkgelegenheid tussen 2008 en 2012 per saldo nog is gegroeid.

werkloosheidcijfers

De meeste groei zat met namen in de zakelijke dienstverlening, handel en reparatie en de agrarische sector.

In West-Friesland waren in 2012 ruim 85.000 banen. De helft van de werkgele-genheid wordt geboden door kleine en middelgrote bedrijven (tussen 2 en 50 werknemers), iets meer dan in 2008. Grote bedrijven verzorgden 36% van de werkgelegenheid, ruim minder dan in 2008. In overeenstemming met de landelijke trend is het aantal ZZP’ers meer dan verdubbeld tot boven de 11.000.

West-Friesland had in 2010 iets meer dan 64.000 fulltime arbeidsplaatsen en een werkende beroepsbevolking van 91.500 personen. De regio kent al lang een grote pendel richting de Randstad. Daarnaast is er een, veel kleinere, pendel richting regio Alkmaar en regio Kop van Noord-Holland.

Flexibel werken

In het bedrijfsleven wordt steeds minder gewerkt met vaste dienstverbanden en steeds meer met tijdelijke contracten of met inhuur van zelfstandigen. Het aantal ZZP-ers is de laatste jaren explosief gegroeid. Daarnaast zorgt invoering van het nieuwe werken er voor dat het onderscheid tussen werk- en woonlocaties ver-vaagt. Gebruik van internet maakt snel contact mogelijk over grote afstanden. Steeds meer wordt vanuit huis gewerkt, ook ontstaan flexibele werklocaties die op afroepbasis gebruikt kunnen worden. Voorbeelden zijn de creatieve broedplaats in Hoorn, of het gebruik van horecagelegenheden als werkplek.

Jongeren trekken weg uit West-Friesland

Het noorden van de provincie vergrijst relatief sterker o.a. door het vertrek van jongeren naar Zaandam en Amsterdam. Daar blijft de bevolking relatief jong door een voortdurende toestroom van jonge migranten uit binnen- en buitenland. Ge-volg is, dat ook het aantal geboorten hoog blijft. De verwachting is, dat (jonge) gezinnen in de komende tijd niet of nauwelijks uit de grote stad naar een wat rus-tiger leefomgeving zullen trekken. Sterker nog: de metropoolregio doet er alles aan om jonge hoogopgeleiden en creatievelingen binnen de stad te houden. Voor West-Friesland heeft dat tot gevolg, dat er sprake is van een (licht) negatief mi-gratiesaldo met de regio Amsterdam.

Themabijeenkomst gemeentehuis Wognum

Vanavond om 21:00 uur is er in het gemeentehuis van Wognum een themaraad waar dit rapport nader zal worden besproken.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.