Medemblik Actueel.

Bedrijven

Megawindmolens nutteloos door Spaanse uitvinding?

[adrotate group="2"]

Medemblik – Door een uitvinding van een Spaans concern lijkt de toekomst voor megawindmolens van 200 meter hoog en misschien nog wel hoger er donker uit te komen te zien.

De Vortex Bladeless is een 10 meter hoge zuil die niet zoals de huidige windmolens gebruikt maakt van kinetische energie om stroom op te wekken maar van vorticiteit om stroom op te wekken.

Het eerste prototype kan volgens de makers 40 procent van de potentiële windenergie opvangen. Gebaseerd op de praktijktesten vangt de turbine 30 procent minder dan conventionele windturbines, maar de Vortex neemt wel minder ruimte op. Waardoor er veel meer op een kleiner oppervlakte kunnen worden geplaatst en ook de horizonvervuiling die bij de megawindmolens ontstaan niet voorkomt.

Voor West-Friesland en voor onze buurgemeente Hollands Kroon zal deze uitvinding waarschijnlijk te laat komen, de Provincie Noord-Holland heeft pas geleden nog een vergunning uitgegeven om 99 windmolens van 200 meter hoog in het windmolenpark net onder Medemblik te mogen plaatsen.  En ook de gemeente Medemblik zit nog steeds met de wens van de Provincie in de maag om op Medembliks grondgebied een 20-tal windmolens te gaan plaatsen.

Reageren via facebook