Ruim 60% inwoners Noord-Holland gelooft niet meer

Regionieuws – In een groot onderzoek gedaan door het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) naar religieuze betrokkenheid van bevolkingsgroepen in Nederland blijkt dat deze betrokkenheid tussen 2010 en 2014 nog verder is afgenomen.

Nog maar een krappe meerderheid noemt zichzelf godsdienstig, en minder dan een op de vijf gaat regelmatig naar een religieuze dienst. Er zijn duidelijke verschillen tussen de provincies te zien, en de ontwikkelingen in religieuze betrokkenheid variëren naar geslacht, leeftijd, opleiding en herkomst.

Het aandeel religieuzen is verder gedaald: in 2014 gaf nog maar een krappe meerderheid van 50,8 procent van de volwassenen aan tot een godsdienstige groepering te behoren. Eind jaren negentig was dat nog 60 procent, in 2010 was het percentage geslonken tot 54,7. Daarna is het elk jaar iets teruggelopen.

Een kwart (24,4 procent) van de bevolking in 2014 is katholiek. In totaal is 15,8 procent protestants: 6,7 procent zegt Nederlands hervormd en 3,4 procent gereformeerd te zijn, en 5,7 procent geeft aan tot de PKN te behoren. Deze verdeling is opmerkelijk aangezien de hervormde en gereformeerde kerken – samen met de Lutherse Kerk – in 2004 bijna allemaal zijn opgegaan in de PKN. Daarbij valt ook op dat de PKN in de periode 2010–2014 vrijwel stabiel is gebleven. Dit doet vermoeden dat een deel van de protestanten zich er niet van bewust is dat ze in feite tot de PKN behoren, of zich meer verbonden voelt met de gezindte waar ze voor de fusie toe behoorden.

Verder is 4,9 procent islamiet en rekent 5,7 procent zich tot een andere kerkelijke gezindte of levensbeschouwelijke groepering, waaronder joods (0,1 procent), hindoe (0,6 procent) en boeddhist (0,5 procent). Over de verdere samenstelling van deze groep die zegt tot een ‘andere gezindte’ te behoren, is geen informatie beschikbaar.

In diverse leefsituatie-onderzoeken die in het begin van de jaren negentig werden uitgevoerd, is wel een vervolgvraag gesteld. Mede op basis van deze informatie is het aannemelijk dat hiertoe veelal kleinere, orthodoxe, evangelische groepen behoren die zich niet rekenen tot de bredere protestantse kerken, evenals andere stromingen zoals humanisten en vrijmetselaars.

Bron: CBS

Noord-Holland mist gelovig

Maar liefst 61.6% van de ondervraagden zegt geen geloof aan te hangen waardoor Noord-Holland met afstand de mistgelovige provincie van Nederland is. De meeste gelovigen vinden wij in Limburg waar maar 24.8% niet gelovig is en in Noord-Brabant waar maar 37.8% zegt niet gelovig te zijn.

In Zeeland gaat men het vaakst naar de kerk 26.4% zegt regelmatig naar de kerk te gaan , waar ook Noord-Holland weer als laatste uit de bus komt waar maar 11.1% zegt regelmatig naar de kerk te gaan.

De meeste gelovigen vind men onder de allochtoonse bevolking en onder de ouderen.

Het hele rapport kunt u hier lezen.

 

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.