12.8 C
Medemblik
22 oktober 2020 10:34
Medemblik Actueel.

Eikenprocessierups komt er weer aan. Uitkijken dus.

Regionieuws – De eikenprocessierupsen zijn uitgekomen conform de prognose die het Kenniscentrum Eikenprocessierups op 29 maart 2015 heeft gegeven. In het zuiden zijn de eerste rupsen uitgekomen rond 10 april en in het noorden rond 12 april. Op dit moment zitten de meeste rupsen in het tweede larvale stadium. Op basis van de verwachte temperatuurontwikkeling zullen rond 20 mei in het zuiden de eerste rupsen met brandharen verschijnen en in het noorden rond 22 mei.

Op grond van de huidige ontwikkeling en waarnemingen in 2014 is het niet uitgesloten dat we deze zomer met grote aantallen eikenprocessierupsen te maken krijgen. De verwachting is dat de eerste nesten begin juni zichtbaar zullen zijn op de eikenbomen. Gezien de spreiding in het uitkomen van de rupsen in 2015 zal de overlast kunnen duren tot ver in de maand juli. Alles hangt echter af van de temperatuurontwikkeling.

Reageren via facebook