Dorcas en Christelijk Noodhulpcluster ontvangen ruim 1 miljoen euro voor Nepal

Christelijk Noodhulpcluster ontvangt 1.212.500 euro voor hulp na aardbeving Nepal. Er is grote behoefte aan onderdak vanwege Nepal aardbeving

Ondersteuning van moeilijk bereikbare slachtoffers van de aardbeving in Nepal − dat is waar de leden van het Christelijk Noodhulpcluster zich momenteel met al hun kracht voor inzetten. Die slachtoffers bevinden zich voornamelijk in kleine dorpen in de bergen. ‘We proberen om zo ver mogelijk met voertuigen de gebieden binnen te gaan. Als dit niet meer lukt, willen we samen met lokale bewoners de goederen op de juiste plekken brengen.’ Het cluster ontving inmiddels gezamenlijk 1.212.500 euro van de achterban.

Volgens de laatste gegevens van de VN zijn 234.102 huizen beschadigd en 284.455 huizen volledig verwoest. Het onderzoeksteam van het Christelijk Noodhulpcluster, dat afgelopen weekend weer in Nederland aankwam, zag dat vooral in de bergen de behoefte aan voeding, onderdak en medische hulp nog zeer groot is.  ‘De arme bevolking woont vaak in huizen die op traditionele wijze zijn gebouwd: gestapelde stenen en keien, op elkaar gemetseld met klei en leem. Deze huizen zijn massaal ingestort, en de bewoners zijn hierdoor zwaar getroffen, ook omdat zij gewend zijn hun voedselvoorraden in huis op te slaan.’

Het bereiken van deze mensen is vaak lastig en vraagt veel van de lokale medewerkers. ‘Je moet eerst drie of vier uur rijden vanuit de hoofdstad en dan beginnen voettochten van een paar uur tot enkele dagen om mensen te bereiken. Daarnaast kom je vaak tijdens de reis alweer dorpen tegen die ook nog geen hulp hebben gehad. Die kun je niet met je hulpgoederen voorbij rijden.’

In juni begint het regenseizoen. Het is daarom van belang om mensen − naast drinkwater, voeding en medische zorg − zo snel mogelijk van nieuw onderdak te voorzien. Het onderzoeksteam werkt samen met lokale partners, die vanwege hun jarenlange ervaring in dit deel van Nepal veel kennis van het gebied en de bevolking hebben.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.