27 verdachten, 23 aanhoudingen en 8 voor de rechter. (video)

Regionieuws – In totaal zijn er bij de grootschalige drugsactie in West-Frisland 23 mensen aangehouden. Dat zei burgemeester Jan Baas van Enkhuizen op de persconferentie gisteravond (12 mei) over het oprollen van de bende. De arrestaties zijn het resultaat van een onderzoek dat bijna een jaar heeft geduurd.

De bende was volgens de burgemeester al een aantal jaar in zicht en werd steeds professioneler. “Eerst was het nog een groep hangjongeren op scooters. Inmiddels rijden ze in auto’s en zijn ze minder zichtbaar. Daarom hebben we verschillende instanties bij elkaar gehaald. Die hebben de bende vervolgens de bende in kaart gebracht.”

Een team van zo’n 70 politiemensen heeft het afgelopen jaar zeven invallen gedaan in woningen aan de Gerrit Stapelstraat, de Kastanjelaan en in de wulpenlaan in enkhuizen. Ook op andere plaatsen in West-Friesland zijn invallen gedaan en werden mensen aangehouden.De leeftijd van de verdachten ligt tussen de 20 en 50 jaar.

Grote som geld

Daarbij werd softdrugs, harddrugs en een grote som geld aan getroffen. Ook werden er drie auto’s en een quad in beslag genomen. In totaal waar er 27 verdachten. 23 mensen zijn aangehouden, acht moeten er binnenkort voor de rechter komen. Naar de anderen wordt nog gekeken door het Openbaar Ministerie.

Burgemeester Baas zegt zich ‘lam te zijn geschrokken’ van de omvang van de groep. “Maar het is ze niet gelukt om er mee weg te komen.” Met het oprollen van de bende zijn ook negen geweldszaken opgelost.

Moskee

De burgemeester spreekt tegen dat er ook een inval is geweest in de Moskee van Enkhuizen, Moskeevoorzitter Gögebakan zegt tegen de verslaggever ter plaatse dat er wel vaker politie in de moskee komt maar dan om te praten met de jongerenvereniging. 

Onder de verdachten zijn leden uit 3 families die al vaker in beeld zijn geweest bij justitie vanwege vermeende drugshandel of andere strafbare feiten.  Ook de 150 afnemers van oa. cocaïne zijn inbeeld bij justitie.

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.