14.3 C
Medemblik
10 juli 2020 04:17
Medemblik Actueel.

De trekvlinders zijn weer in aantocht

Medemblik – We kennen allemaal wel trekvogels, die hier broeden en de winter in Afrika doorbrengen. Maar wist u dat er ook trekvlinders zijn? Begin mei is de tijd dat ze vanuit het zuiden ons land binnenkomen.

Hoewel het merendeel van de vlinders de winter hier doorbrengt, veel als rups en pop en sommige als ei of vlinder, zijn er ook trekvlinders die in het najaar weg gaan uit ons land. Ze vliegen naar zuidelijker streken, planten zich daar voort en sterven. De nakomelingen komen in het voorjaar weer onze kant op, zetten eitjes af en gaan dan dood. De vlinders die zich uit die eitjes ontwikkelen gaan vervolgens in het najaar weer weg.

Een typisch voorbeeld van een trekvlinder was de atalanta. Deze prachtige grote dagvlinder met bruinzwart, dieprood en wit is een bekende en algemene vlinder in ons land. Tot een jaar of twintig geleden trokken atalanta’s allemaal weg in september en oktober. Door de klimaatverandering zien we steeds vaker dat er atalanta’s hier de hele winter blijven en in niet te koude winters overleven ze dat ook. Ze hebben geen winterslaap en flinke vorst kunnen ze niet overleven.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?