2.6 C
Medemblik
25 januari 2021 12:02
Medemblik Actueel.

Dag van de beroerte in het teken van herkennen en voorkomen

Regionieuws – Op dinsdag 12 mei is het de dag van de beroerte. In het Westfriesgasthuis staat op die dag het voorkomen of herkennen van een beroerte centraal. Met een beroerte worden herseninfarcten, hersenbloedingen en TIA’s (kortdurende beroerte) bedoeld. 

Vierde doodsoorzaak 
‘Ieder jaar overlijden er circa 10.000 mensen aan de gevolgen van een beroerte,’ zegt neuroloog Taco van der Ree. Hij legt nog eens de nadruk op de snelheid waarmee gehandeld moet worden bij een beroerte. “West-Friezen denken vaak: ‘ach, het gaat wel weer over.’ Maar het is echt belangrijk om zo snel mogelijk 112 of de huisarts te bellen wanneer je de symptomen van een beroerte herkent. Bij een herseninfarct bijvoorbeeld, is het van levensbelang om zo snel mogelijk een medicijn te krijgen dat stolsels in een bloedvat op kan lossen en zo de schade kan beperken. Hoe eerder die wordt toegediend, hoe beter.”

Meten is weten 
Daarom zijn er op dinsdag 12 mei van 10.00 tot 16.00 uur activiteiten in de centrale hal die ingaan op preventie én herkenning van een beroerte. Er zijn gratis cholesterol- en bloeddrukmetingen, tips om een beroerte tijdig te herkennen en een informatiestand van de stichting Hersenletsel. Uiteraard zijn ook de verpleegkundig consulenten van de afdeling Neurologie aanwezig voor vragen of uitleg.

Reageren via facebook