Medemblik Actueel.

Algemeen

Ook 2015 begint met minder inbraken, behalve in Medemblik

Medemblik – De daling van het aantal woninginbraken heeft zich ook in het 1e kwartaal van 2015 doorgezet. In de periode januari-maart 2015 vonden er 18% minder inbraken plaats dan in dezelfde periode vorig jaar. Sinds 2012 daalt het aantal voortdurend.

De Nationale Inbraakpreventieweken zijn een initiatief van verschillende fabrikanten, het Verbond van Verzekeraars en het ministerie van Veiligheid en Justitie. Doel is om woningbezitters bewuster te maken van de risico’s op woninginbraak. En om hen te stimuleren preventieve maatregelen te nemen, zoals een goed slot of goede buitenverlichting. De initiatiefnemers roepen doe-het-zelfwinkels, sleutelspecialisten, beveiligingsbedrijven en ijzerwarenwinkels op om zich in deze periode extra te laten gelden door bijvoorbeeld aanbiedingen en kortingen op artikelen die inbraak en diefstal tegengaan.

Medemblik toont stijging aantal inbraken

In de kern Medemblik is er juist een stijging van 20% ten opzichte van de eerste drie maanden 2014. In 2015 is er in Medemblik 6x ingebroken waar in 2014 dit er 5 waren. In Wervershoof is de stijgen zelfs nog vele malen hoger m et 133% ten opzichte van 2014. In de eerste 3 maanden van 2014 werd er in Wervershoof 3x ingebroken, in 2015 staat de teller al op 7.

Informatieavond inbraken

[quote_box_right]

Onveilig gevoel na woninginbraak. Politie geeft tips

[/quote_box_right]Burgemeester Frank Streng vertelt “dat zodra er in een buurt of wijk meerdere inbraken in korte tijd voorkomen organiseren wij direct een informatieavond voor de buurtbewoners. Uit onderzoek blijkt namelijk dat woningen in dezelfde buurt de eerste periode na een woninginbraak een verhoogd risico lopen op een inbraak. Inbrekers zijn tenslotte al bekend in de wijk.”

Onlangs is er in Wervershoof zes keer ingebroken. Ook werd er een poging tot inbraak gedaan en vijf auto’s opengemaakt. Daarom informeerde de gemeente en politie omwonenden over woninginbraken tijdens een informatieavond op woensdag 29 april. Deze avond ging specifiek over de woninginbraken in de buurt. Ook gaf de politie tips om verdachte situaties te herkennen, wat inwoners zelf kunnen doen om woninginbraken te voorkomen en wat mensen het beste kunnen doen als er toch is ingebroken. Daarnaast gaf de politie informatie over de werkwijze van de inbreker, de buit, het opsporingstraject, de uitkomsten van het buurtonderzoek en werden succesverhalen gedeeld.

Positieve reacties

De reacties van de 35 buurtbewoners waren positief: ‘Dit is een prima initiatief, want dit is wat mij en mijn buren op dit moment bezig houdt. Het is prettig om dan meteen informatie over inbraken te krijgen’.

Reageer op dit onderwerp