Aircraft Recovery Group Andijk zoekt IJsselmeer af naar vlieguigwrakken uit WO II

Andijk – 70 jaar na de bevrijding wordt er nog steeds gezocht naar vliegtuigwrakken op de bodem van het IJssel- en Markermeer.

Van regioverslaggever Maarten Trompert

Vandaag ging een team van de Aircraft Recovery Group bij Andijk het IJsselmeer op om naar brokstukken te zoeken. Onder meer een Rolls Royce motor is gevonden.

Bommenwerper
Met scanapparatuur had de Aircraft Recovery Group al vooronderzoek gedaan. Volgens oprichter Johan Graas gaat het waarschijnlijk om een neergestorte Lancaster bommenwerper met nog vier vermiste bemanningsleden.

Het vliegtuig is in 1944 neergeschoten door een Duitse jager. Drie inzittenden spoelden aan bij Andijk en liggen daar begraven. In de oorlog zijn zo’n 700 vliegtuigen in het Ijssel- en Markermeer beland.

Bemanning
160 daarvan zijn geborgen of geïdentificeerd. “Maar meer dan 500 toestellen, vaak inclusief bemanning, liggen nog op de bodem”, aldus Johan Graas. De zoektocht van vandaag leverde veel brokstukken op, maar nog geen bewijs dat het ook om het bewuste vliegtuig gaat.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.