12.4 C
Medemblik
15 juli 2020 04:24
Medemblik Actueel.

Veiligheid inwoners Noord-Holland-Noord ernstig in gevaar

Medemblik – De brandweer slaat alarm: bezuinigingen gaan ten koste van de veiligheid. Dat schrijft een aantal brandweerlieden van de regio Noord-Holland Noord in een anonieme brief aan RTV NH.

In de provincie deden zich de afgelopen maanden een paar zeer grote branden voor. Vorige week nog in hartje Purmerend en begin dit jaar in Alkmaar. Op het oog doet de brandweer dan gewoon zijn werk, maar intern staan brandweerlieden en leiding lijnrecht tegenover elkaar. Zo blijkt uit een anonieme brief van brandweermensen die in handen is van RTV NH.

“Wij kunnen u zeggen dat er veel onrust bestaat, bij de brandweermensen die branden moeten blussen en de duikteams. Vooral dat gemeentes steeds meer moeten betalen aan dit logge orgaan en in het veld alleen maar brandweermensen verdwijnen, stuit tegen het zere been”, schrijven de brandweerlieden.

“De veiligheid is nu echt in gevaar. Al met al is er nu een vertrouwenscrisis met de directie van de Veiligheidsregio en diverse gemeenten en brandweermensen in het veld.”

“Alles moet binnen de muren blijven”
De brandweermensen sturen de brief anoniem, omdat kritiek naar buiten volgens hen niet wordt geduld door de Veiligheidsregio. “Weinig mensen durven te praten, omdat alles binnen de muren van de veiligheidsregio moet blijven.”

“Normaal gesproken willen we dit op een constructieve manier oplossen, maar inmiddels is er een impasse ontstaan en kunnen we niet anders dan de media opzoeken. Daarbij is de brandweerzorg door de bezuinigingen in gevaar in deze regio. ”

Kamervragen
Het rommelt al langer binnen de brandweer. Vorige week ontstond nog ophef, omdat duikteams pas na een half uur arriveerden toen een automobilist het water was ingereden. De twee duikteams in Noord-Holland Noord zijn op non-actief gezet.

De SP in de Tweede Kamer maakt zich zorgen over de bezuinigingen bij de brandweer en gaat Kamervragen stellen.

Veiligheidsregio: geen gevaar
De Veiligheidsregio laat in een reactie weten dat de veiligheid niet in gevaar is, maar begrijpt de zorgen van de brandweerlieden wel. “We zijn in de ontwikkelingsfase en dan is het altijd lastig omdat je van de bestaande naar de nieuwe paden gaat”, aldus een woordvoerder.

De Veiligheidsregio wil graag in gesprek met de mensen. “Maar ze zullen zich wel moeten realiseren dat de financiering een stevig probleem is.”

GemeenteBelangen furieus op uitspraak directeur Nico Plug Veiligheidsregio

Tijdens de raadsvergadering van 30 april schoot bij monde van Roel Braaksma uit haar slof toen duidelijk werd dat de nieuwe directeur van de Veiligheidsregio Nico Plug tegen de media vertelde dat hij dit baantje als ,, iets er even naast doen”.  Roel Braaksma vond dit zeer ongepast en wees op de enorme problemen bij de Veiligheidsregio en had liever gezien dat zo iemand zich volledig inzette en niet voor 50% en het er dan maar even bij gaat doen.

Lees alles over de Veiligheidsregio in ons dossier over de Veiligheidsregio

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?