Curatoren DSB Bank verliezen rechtzaak tegen Nederlandse Bank..

Wognum – De Nederlandsche Bank (DNB) is niet aansprakelijk voor de schade als gevolg van het omvallen van de DSB Bank in 2009. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag bepaald. De vorderingen van de curatoren van DSB en stichtingen van gedupeerden worden afgewezen.

De curatoren van DSB probeerden een grote schadevergoeding los te krijgen bij DNB. Het gaat om een bedrag tussen 600 miljoen en 1 miljard euro en betreft voornamelijk misgelopen rente-inkomsten. De toezichthouder zou in 2005 ten onrechte een bankvergunning hebben verleend aan de DSB Bank van voormalig politieman Dirk Scheringa. De jaren daarna zou onder meer sprake zijn geweest van falend toezicht.

De rechter is het niet met die redenering eens. “Uit het feit dat de DSB Bank uiteindelijk failliet is gegaan, kan niet worden afgeleid dat DNB fouten heeft gemaakt. DNB kan niet garanderen dat onder toezicht staande banken niet failliet gaan.”

‘Verbijsterend’
De advocaat van gedupeerdenvereniging DSBdepositos.nl noemt de uitspraak in een reactie ‘verbijsterend’. Hij vindt het onder meer vreemd dat de rechter stelt dat het wettelijk niet noodzakelijk is dat mensen die aan de slag gaan als bestuurder van een bank, een financiële opleiding hebben genoten of al bepaalde ervaring in het bankiersvak hebben. De partijen overwegen in beroep te gaan tegen het oordeel van de rechter.

Meer over de DSB-Bank in ons DSB-archief

Reageren via facebook