Medemblik Actueel.

Bijeenkomsten

Dodenherdenking Wognum. Nieuwe plek, bijzonder concert

Wognum – De 4 mei-herdenking in Wognum vindt dit jaar voor het eerst plaats bij het gemeentehuis aan de Dick Ketlaan. Het monument voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog wordt verplaatst van het Raadhuisplein naar een mooie plek tegenover het middengebouw.

Om 18.15 uur worden bloemen gelegd bij het monument in Wadway. Tien minuten daarna vliegen de Edambusters, een formatie vliegeniers, over Wadway. Iedereen is van harte uitgenodigd om beide herdenkingen bij te wonen.

Bij het gemeentehuis is vanaf 19.50 uur de gebruikelijke ceremonie met kranslegging, het Taptoesignaal, de twee minuten stilte, het Wilhelmus en het leggen van bloemen.

Aansluitend wordt de herdenking voortgezet in het restaurant van het gemeentehuis. Vanaf circa 20.20 uur staan we aan de hand van woorden, muziek en beelden stil bij de thema’s oorlog, vrede en vrijheid. Medewerking verleent fanfare- en drumbandvereniging Ons Genoegen. Na afloop is er voor iedereen een kopje koffie.

Anne Frank

Ons Genoegen, onder leiding van dirigent Bert Willemsen, geeft een bijzonder concert, dat in het teken staat van de Tweede Wereldoorlog. Bij enkele muziekstukken zal bovendien een violist soleren.

Op het programma staan onder meer de nummers Soldaat van Oranje, Esther en Theme from Schindler’s List. Het grootste werk deze avond is het stuk The story of Anne Frank. Dit nummer wordt geïllustreerd met indrukwekkende beelden, die geprojecteerd worden achter het orkest. Gesproken tekst en muziek wisselen elkaar af.

Een afgevaardigde van de gemeente en dominee Hester Smits zullen spreken, het verhaal van Jan Schagen wordt verteld en basisschoolleerlingen lezen gedichten voor.

Herdenkingsboek Zij gaven hun leven

Omslag boekje ‘Zij gaven hun leven’ dat op 30 april aan alle leerlingen van groep acht van Wognum en Zwaagdijk-West werd uitgereikt.Op initiatief van het 4 mei-comité is een boekwerk samengesteld over de slachtoffers, die in de Tweede Wereldoorlog in Wognum zijn omgekomen. Dit betreft de vier burgerslachtoffers en de bemanning van de twee neergestorte bommenwerpers.

Hun verhalen zijn opgeschreven, de foto’s erbij geven de namen een gezicht.

Het boek is getiteld Zij gaven hun leven en telt 50 pagina’s. Het werd op donderdag 30 april door burgemeester Frank Streng aangeboden aan alle leerlingen van groep 8 van de basisscholen De Speelwagen en Hieronymus (Wognum) en Sint Lidwina (Zwaagdijk-West). De komende jaren krijgen steeds alle achtstegroepers zo’n boek.

Vanwege het feit dat het dit jaar zeventig jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd, kunnen belangstellenden het boek Zij gaven hun leven meenemen na afloop van de herdenking op maandag 4 mei in het gemeentehuis.

Edambusters

4mei-2015-V4
Vliegschema van de Edambusters op 4 mei 2015.

De Edambusters, een sqaudron vliegeniers, vertrekt vanaf vliegveld Lelystad en vliegt via de Beemster naar Berkhout, Spanbroek, Wadway en Benningbroek. Vervolgens gaan ze over Zwaagdijk-Oost, Andijk en Venhuizen. Het squadron brengt een symbolische groet boven plaatsen, waar middels een monument de bemanningen van bommenwerpers worden herdacht.

Het 4 mei-comité hoopt dat er veel mensen aanwezig zullen zijn bij het monument in Wadway op het moment (18.25 uur) dat de Edambusters overvliegen. Vanaf 18.10 uur is iedereen welkom.

Reageren via facebook