Medemblik Actueel.

Sport

Word Superbike Assen – Rob Hartog pakt zesde plaats

Abbekerk – Rob Hartog uit het MtM-HS Kawasaki Racing Team heeft tijdens het World Superbike evenement op het TT-Circuit afgelopen weekend flink wat punten weten te scoren in het EK Superstock 600 kampioenschap. De coureur uit Abbekerk zat er tijdens de vrije trainingen al goed bij en wist direct een goede snelheid te vinden op de Ninja ZX-6R. Na een spannende race wist Hartog in de laatste ronde nog op te schuiven van de 8e naar de 6e plaats, tot vreugde van het thuispubliek en de speaker. 

Vlak voor de eerste vrije training, op vrijdagochtend, begon het te regenen. Dit had dan ook als gevolg dat veel coureurs weinig konden doen. De tweede vrije training bleek de basis setup van de Kawasaki echter al vrij goed te zijn. Rob: “Ik voelde me tijdens de vrije training direct goed op ons thuiscircuit. Dit leverde dan ook meteen snelle rondetijden op, welke ons een positie in de voorste gelederen opleverde.” Uiteindelijk wist Rob een snelste tijd neer te zetten van 1’41.6, welke goed was voor een voorlopige tweede positie op 0.02 seconden achterstand op de snelste man.

Op zaterdagochtend startte de kwalificatie onder omstandigheden met redelijk veel zon en wind. De start van de sessie was prima en direct wist Rob tijden neer te zetten welke goed waren voor een top-10 positie. Echter scherpten veel coureurs hun tijden aan, waardoor Rob weer wat terug zakte. “Het lukte om meteen snelle tijden neer te zetten en dit gaf dan ook vertrouwen. Toen we vervolgens een nieuwe achterband gemonteerd hadden in de pitstraat, lukte het niet om daar meteen het maximale uit te halen.” Enkele tienden van seconden werd de snelste rondetijd aangescherpt, maar de concurrentie was erg sterk wat een plek buiten de top-10 zou betekenen. Hartog maakte het erg spannend door het op de laatste minuten aan te laten komen, maar wist er uiteindelijk toch nog een schepje bovenop te doen: “In mijn allerlaatste ronde wist ik mijn snelste rondetijd van de kwalificatie neer te zetten. Dit was kantje boord, maar we zijn erg blij met deze verbetering naar 1’41.0, welke goed is voor de 8e plaats op de startgrid. Ik had wel verwacht dat de concurrentie sterk zou zijn vandaag, maar de tijden die er vandaag neer zijn gezet zijn ongekend,” aldus Hartog. Ter vergelijking: vorig jaar stond Rob eveneens op plaats 8, met een rondetijd van 1’42.2. 

Dezelfde dag werd de race nog verreden. Hartog kende een redelijk start en wist rond zijn startpositie de eerste ronde door te komen, vlak achter de kopgroep. Hierna volgden een aantal gevechten wat ertoe leidde dat de aansluiting met de kopgroep kwijt werd geraakt en er een gaatje ontstond. Meteen het tempo opschroeven lukte de Kawasaki coureur niet, waardoor lange tijd de 7e positie in handen was. Rob vervolgt: “Een aantal rondes later werd ik ingehaald waardoor ik op plaats 8 kwam te liggen. Ik probeerde direct aan te sluiten, maar dit duurde even. Het lukte om de aansluiting te vinden in de laatste rondes en in het achterwiel te komen van de 2 coureurs voor mij. In de laatste ronde plaatste ik een inhaalactie op de coureur voor mij, niet wetende dat hij bezig was met exact eenzelfde actie. Ik ging vervolgens de noordlus in met 2 gewonnen posities! Hierna wist ik een veilige marge op te bouwen om deze plaats in de laatste ronde niet meer uit handen te geven.”

Deze 6e plek is een mooie opsteker tussen de Europese top voor de komende buitenlandse races. Het World Superbike weekend werd in totaal door 55.000 mensen werd bezocht. Vele sponsors en fans zijn afgereisd naar Assen om Team Hartog – Racing Against Cancer te steunen en hebben we mogen begroeten voor een mooie dag motorsport. We willen iedereen hartelijk bedanken voor de support die we hebben mogen ontvangen! Beelden, een interview en samenvatting van het World Superbike weekend in Assen zullen te zien zijn op zaterdagmiddag 25 april in het programma RTL GP

Reageren via facebook