Lezing “Humorenleer” Kasteel Radboud

Medemblik – Over de middeleeuwen bestaan veel vooroordelen. De middeleeuwse geneeskunst was niet, zoals vaak wordt geschreven, primitief, maar gebaseerd op een diep doordachte theorie: de humorenleer, de leer van de levenssappen.  

Deze leer is via de oude Grieken en Romeinen eeuwenlang de basis geweest van de medische wetenschap. De “echo’s” van deze leer zijn in onze tijd nog steeds merkbaar, in onze taal, ons dagelijks leven en zelfs in de medische wetenschap. 

Op dinsdag 21 april om 20:00 uur geeft  ‘Chirurgijn Jan Yperman’  het alter ego van Hans Siebelink, een lezing over deze humorenleer. De echte Jan Yperman gaat ca. 1300 naar de universiteit in Parijs, om daar geneeskunst te studeren. En schrijft, als hij de stadschirurgijn van de stad Ieper is, twee boeken; ‘De Medicina’ en ‘De Cyrurgie’. De basis van de lezing zijn o.a. deze twee boeken. Op een luchtige toon wordt de humorenleer overzichtelijk en op begrijpelijke wijze uitgelegd.

Entree voor deze lezing bedraagt € 2,50.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.