Medemblik Actueel.

Algemeen

Uitkering en marktplaats.. de sociale dienst ligt op de loer

Medemblik – Gemeenten en sociale diensten kloppen steeds vaker aan bij Marktplaats voor gegevens over adverteerders. Gemiddeld twintig keer per maand moet de advertentiesite deze informatie verstrekken. Dat meldt het tv-programma De Monitor van KRO-NCRV dat hieraan zondagavond aandacht besteedt.

Marktplaats willigt de verzoeken van de gemeenten en sociale dienst alleen in als ze dat wettelijk verplicht is. Het gaat dan alleen om de advertentiegeschiedenis van een verkoper en niet om gegevens over of iets ook echt verkocht is, bevestigde een woordvoerder van de site. Twee jaar geleden gebeurde dat nog gemiddeld vijftien keer per maand.

Het komt regelmatig voor dat de uitkering van iemand wordt stopgezet of wordt gekort omdat diegene geld verdiende met verkopen via Marktplaats. Zo verdiende de verkoopster van enkele jonge raskatjes via Marktplaats 850 euro. Voor haar is het een hobby, maar de sociale dienst beschouwt het als handel. Omdat ze de inkomsten niet had doorgegeven, zou haar dat wegens uitkeringsfraude 80.000 euro kunnen gaan kosten.

Reageren via facebook