Medemblik Actueel.

Algemeen

Ombudsteam Medemblik – Op die sokken……

De afgelopen week heeft het Ombudsteam geholpen een regiotaxipas te regelen, een verhuiskostenvergoeding onderzocht en een van de cliënten heeft een topbrief geschreven aan de rechter over de mislukte bewindvoering. Blij met dat succes blijven toch steeds de zorgelijke vragen en opmerkingen van de bewoners van een woonzorgcentrum in mijn hoofd rondzingen.

De nieuwe ouderenzorg gaat ervan uit dat ouderen het liefst zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Ik denk ook dat ik het liefst zo lang mogelijk in mijn eigen huis wil blijven maar ik weet nog niet hoe het voelt als ik ‘s morgens mijn sokken niet meer aankrijg en ‘s nachts bang ben omdat ik niet zo snel bij de harttabletten kan komen en al helemaal niet meer weet waar het briefje met het telefoonnummer van mijn dochter ligt.

Dan krijg ik zorg aan huis, net zo lang tot ik het echt helemaal niet meer zelf red. Er is dan wel eerst gekeken of mijn dochter in kan komen wonen en of de buren boodschappen en mijn tuintje kunnen doen. Als ik mazzel heb kan ik nog aardig met de computer overweg en communiceer ik, zonder sokken, vanaf mijn eettafel met de kleinkinderen. Hoe buiten de wind in mijn gezicht voelt ben ik dan al lang vergeten.

Langzaam komt het woonzorgcentrum in zicht. Misschien wel lekker weer wat mensen om me heen en geen zorgen meer dat er iets misgaat. En hartstikke nieuw in de ouderenzorg; ik mag dan mijn eigen regie over mijn leven voeren! Autoriteiten zijn het over eens. We zijn blijven hangen in het zorgsysteem van de jaren 50, ouderen zijn veel te lang verwend en afhankelijk geworden van ongevraagde zorg. Dat gaan we anno 2015 anders doen. Mijn dochter krijgt bericht wanneer mijn kamer moet worden opgeruimd, mijn bed en mijn kleding moet worden gewassen en wanneer haar hulp verwacht wordt bij de maaltijden. Ik krijg regie en mag kiezen voor mijn eigen leefplezier, maar dan wel binnen de financiële kaders van de zorginstelling. Die besluit ook over wat ik nog prima zelf kan. Het is ook vast beter voor mij dat ik zelf blijf prutsen met die sokken, de dagbesteding wat teruggedraaid kan worden en ik toch mooi de hele ochtend bezig ben.

Voor het Ombudsteam grote zorg om de nieuwe zorg, heel benieuwd naar uw ervaringen en voorlopig nog werk aan de winkel.

Ombudsteam Medemblik
pommedemblik@gmail.com

Reageren via facebook