13.3 C
Medemblik
23 mei 2020 03:39
Medemblik Actueel.

Weinig bescherming kinderen onder huidige jeugdwet

Medemblik – De huidige jeugdwet biedt niet genoeg bescherming aan kinderen die onderbehandeling staan van een psychiater of arts. Sinds 1 januari van dit jaar moeten de gemeenten de rekening betalen en die willen een uitgebreide rekening hebben.

Privacy gevoelige informatie

Op deze rekeningen staat privacygevoelige informatie als naam en adres van het kind maar ook staat erbij welke behandeling het kind heeft gekregen of krijgt.  Door een lacune in de wet is er geen geheimhoudingsplicht voor jeugdhulpverleners voor de financiële afwikkeling en controle op de jeugdzorg door de gemeenten. Hierdoor is voor de gemeenten formeel legaal om te vragen naar een specificatie naar de behandeling die de patiënt krijgt.

Geheimhoudingsplicht

In de jeugdwet staat vermeld dat jeugdhulpverleners een geheimhoudingsplicht hebben, het CBP schrijft op vragen dat het een jeugdhulpverlener verboden is om persoonsgegevens van cliënten aan derden te verstrekken en helemaal als het gaat om bijzondere persoonsgegevens zoals ziekte of behandelingen die de patiënt krijgt.

Voor 1 januari 2015 gingen de rekeningen naar de zorgverzekeraars en daar waren wel protocollen en regels die voldoende uitsloten dat gegevens van de patiënt ook bij de zorgverzekeraars op het bureau kwamen te liggen. 

Toen wij Siem Zeilemaker van Progressief WestFriesland om een reactie vroegen vertelde hij ons dat de PWF op zeer korte termijn van het college wil weten hoe de gemeente Medemblik omgaat met de gegevens van haar inwoners.

,,De hulpverlenenden instanties moeten gegevens aanleveren via een algemene registratie,(zit in utrecht)  Maar gemeenten kunnen erna weer veel meer gegevens vragen: doe je dat niet: dan geen geld. De toelevering moet in veel te veel codes  worden geleverd en daardoor kunnen gemeenten zo alles zien: wat de diagnose is bij welk kind wat het inkomen is van ouders, of er schulden zijn etc. En wat doet de gemeente vervolgens met die gegevens? Er is geen bewijs dat de gemeenten dat niet doorspelen naar bijv de belastingdienst etc. Dat is zorgelijk”. Wist hij ons verder te melden.

Instanties moeten ook verplicht komen opdraven op markten terwijl zij daar vrijwel geen tijd voor hebben, maar ze komen omdat ze anders bang zijn om volgend jaar geen geld meer te krijgen. 

Een ander hekelig punt is de veiligheid van de tablets die worden gebruikt door de wijkteams. PWF wil weten of bijvoorbeeld het emailverkeer beveiligd is en of de tablets zelf ook beveiligd zijn tegen hacken door kwaadwilligen.

 

Reageren via facebook