16.4 C
Medemblik
20 mei 2020 22:39
Medemblik Actueel.

Week van de Teek 13-20 april 2015

Medemblik – Maandag 13 april is de ‘Week van de Teek’ begonnen. De ‘Week van de Teek’ wordt georganiseerd aan het begin van het tekenseizoen. In die periode stijgt de kans dat u gebeten wordt door een teek. Van een tekenbeet kunt u ziek worden. Controleer uzelf en anderen daarom op tekenbeten nadat u ‘in het groen’ bent geweest. Bent u gebeten door een teek, dan is het belangrijk dat u hem snel weghaalt. Dat kunt u eenvoudig en snel zelf doen.

 

Meer informatie is te vinden in de folder over tekenbeten.

Teken komen op veel plaatsen in Nederland voor. Ze leven in hoog gras en struikgewas en lijken op kleine platte spinnetjes. Sommige teken zijn besmet met de Lyme-bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Als een teek lang op de huid zit, bestaat de kans dat hij deze bacterie overbrengt. De ziekte is meestal goed te behandelen met antibiotica. Zonder behandeling kan deze ziekte chronische klachten veroorzaken aan hart, zenuwstelsel, gewrichten en huid. 

App ‘Tekenbeet’

Met deze app kunt u zien of u zich in een gebied bevindt waar veel teken zijn. Hij bevat ook informatie over het controleren op en verwijderen van teken. U kunt een tekenbeet registreren en een herinneringsmail ontvangen voor het controleren op tekenbeten. De app is gratis te downloaden via iTunes en Google Play.

Voor kinderen: ‘Teek Control’

Voor kinderen vanaf 8 jaar is er de online computergame ‘Teek Control‘. Om kinderen te leren wat teken zijn, waar ze zitten en wanneer je op teken gecontroleerd moet worden, is er nu een computergame ‘Teek Control’, In deze game maak je via een paar leuke tekenfilmpjes mee hoe en waar de teek kan bijten. Vervolgens race je over de kaart door de straten van je eigen woonwijk, om daar zo snel mogelijk de kinderen te vertellen dat ze zich moeten laten controleren op teken. Onderweg zie je foto’s van jouw wijk voorbijkomen. Vraag je ouders om een tekencontrole, en daag je vrienden om jouw score te verbeteren! 

Tekenencefalitis

Naast de ziekte van Lyme, is er (in het buitenland) ook kans op Tekenencefalitis (FSME): een virusinfectie die een ontsteking van de hersenen kan veroorzaken. Besmetting vindt voornamelijk plaats in de natuur. De teek brengt het virus direct na de beet over op de mens. Het verwijderen van de teek na een beet kan dus een FSME-besmetting niet voorkomen. In tegenstelling tot de ziekte van Lyme, bestaat er voor Tekenencefalitis wèl een vaccin. Voor kampeerders en wandelaars die langer dan vier weken naar onderstaande gebieden gaan, beveelt GGD Hollands Noorden de Tekenencefalitis (FSME) vaccinatie aan. 

Teken die besmet zijn met de Europese variant (FSME) komen voor in grote delen van Centraal- en Oost-Europese landen; de Balkan, Finland, Zweden, Denemarken, oostelijk Frankrijk, Oostenrijk en zuidelijk Duitsland. Kampeerders en wandelaars die deze landen/ gebieden bezoeken, kunnen zich bij GGD Hollands Noorden laten vaccineren tegen FSME.

Reageren via facebook