Den Ouden Doosch – Stroomgemaal De Vier Noorder Koggen

Medemblik – Vandaag halen wij eens een foto uit ‘Den Ouden Doosch’ van niet eens zo heel erg lang geleden. Deze foto is 31 jaar geleden gemaakt door C. de Gooijer en jullie zien het huidige Stoommachine museum “De Vier Noorder Koggen.”

Het museum is gevestigd in het voormalige stoomgemaal “Vier Noorder Koggen” aan het IJsselmeer. Het stoomgemaal is bijna 150 jaar oud en werkt nog steeds!

1869

Het gebouw is gebouwd in 1869 en nog steeds is een belangrijk onderdeel van het museum de oorspronkelijke installatie. De indrukwekkende centrifugaal pomp en zijn aandrijving geven een fantastisch beeld waartoe men ruim 100 jaar geleden al in staat was. De stoommachine die de aanleiding was van de grote Industriële Revolutie is heden te dage vervangen door andere meer efficiënte krachtbronnen. In het museum restaureren en bewaren wij een scala aan machines uit dit stoomverleden. Zonder hun indruk- wekkende kracht en prestaties waren wij niet gekomen waar we nu staan.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.