Oudere scootmobielgebruikers vaker ongevallen door onkunde

Medemblik – Uit onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat jaarlijks 18.000 mensen van boven de 55 die gebruik maken van een scootmobiel slachtoffer worden van een ongeval.

Vallen

De meest voorkomende ongeval is het omvallen met een scootmobiel. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu liet het onderzoek uitvoeren om zo meer duidelijkheid te krijgen in het ongevallenpercentage onder ouderen en het gebruik van de scootmobiel.

Er deden 250 mensen mee die een ongeluk met een scootmobiel hebben gehad, daarvan zeiden zeven van de tien ondervraagden dat zij waren gevallen met de scootmobiel, een deel van deze mensen kwam klem te zitten onder de scootmobiel. Vooral steile hellingen, schuine stoepranden en hobbels en kuilen bleken vaak de boosdoener te zijn.

In 14% van de gevallen bleek onkunde en het niet in onder controle hebben van de scootmobiel de oorzaak van het ongeval. Vaak vergiste de bestuurder zich in de gas en remhendel.

VeiligheidNL ziet het liefst dat er een verplichte training komt voor gebruikers van scootmobielen en dat de gas- en remconstructie veiliger wordt gemaakt.

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.