Lezing hyperion – Zand tegen zee

Benningbroek – De laatste avond in het drieluik over land en water. Na archeologie en ruilverkaveling nu aandacht voor de Noordzeekust. Diederik Aten, historicus bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, vertelt over kusterosie door de eeuwen heen.

In het kader van het nieuwe Deltaplan heeft het Hoogheemraadschap in 2014 de ‘zwakke schakel’ in de kustverdediging de Hondsbossche Zeewering voorzien van vijf kilometer duin en strand.

De huidige problemen met de kust zijn echter ‘oud nieuws’. De kustlijn is de afgelopen eeuwen met ettelijke kilometers achteruit gegaan. Dorpen als Callantsoog, Petten en Egmond aan Zee zijn diverse malen landinwaarts verplaatst. De Hondsbossche Zeewering blijkt al zes eeuwen een ‘zwakke schakel’. Bij deze dijk zijn alle mogelijke vormen van kustverdediging toegepast. Steeds opnieuw stond men hier voor de vraag: hoe verder?

Tijdens de lezing volgen we aan de hand van een keur van oude kaarten en prenten de ontwikkelingen op de voet en krijgen we een goed beeld van het dynamische karakter van ons kustsysteem.

Het adres van Het Witte Kerkje is Kerkelaan 10, 1654 JP  Benningbroek.

Wanneer: 16-04-2015 
Hoe laat: 20:00 – 22:00

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.