Den Ouden Doosch – Kasteel Radboud

Medemblik –  Vandaag in ‘Den Ouden Doosch’een foto van Kasteel Radboud. Een kasteel met een berucht verleden als dwangburcht om de Westfriezen onder de duim te krijgen. 

In kasteel Radboud te Medemblik resideerde van 1300 tot 1503 de dijkgraaf van het Oosterdijkgraafschap, dat de ambachten de Vier Noorder Koggen en Drechterland omvatte. Het kasteel werd intens gebruikt. Als versterking in tijden van oorlog; als toevluchtsoord voor de bevolking tijdens watersnoden; ook werd er recht gesproken, en jarenlang vergaderden hier de dijkgraven, heemraden en waarschappen van beide ambachten. Na de Middeleeuwen verloor het kasteel veel van zijn betekenis en raakte in verval. Slopers stonden klaar om het vrijkomende materiaal te gebruiken voor verbetering van de zeedijk. Gelukkig bleef het kasteel voor het nageslacht behouden (WFM)