32.4 C
Medemblik
7 augustus 2020 17:06
Medemblik Actueel.

Duizenden banen recreatiesector weg bij verhoging BTW nieuw belastingstelsel

Regionieuws – De recreatiesector maakt zich grote zorgen dat het kabinet bij de aanstaande herziening van het belastingstelsel kiest voor het afschaffen van het lage btw-tarief van 6%. Met de verhoging van de btw zou de belasting op arbeid kunnen worden verlaagd. “De klap in de toeristische sector zal enorm zijn”, aldus Arthur Helling, regiomanager RECRON Noord-Holland.

“In Noord-Holland werken bijna  115.000 mensen in de vrijetijdssector, dit is 8% van alle banen in N-Holland. Alleen al in N-Holland zal het circa 7.000 banen kosten, veelal aan de onderkant van de arbeidsmarkt.”Helling vervolg: “Dat is funest voor de lokale economie,  niet goed voor de bestrijding van de jeugdwerkloosheid en een serieuze bedreiging voor de leefbaarheid in de regio,” schrijft onze nieuwspartner Westfriesland in Bedrijf.

Politiek verkeerde keus

Siemjan Vethman kan deze zorgen alleen maar beamen. Als eigenaar van Camping Tuinderij Welgelegen in Graft voelt dit kabinetsvoorstel als het zwaard van Damocles dat boven het bedrijf hangt. “De btw-verhoging zal doorberekend moeten worden aan de gasten, de tarieven zullen dus fors stijgen zonder dat daar iets tegenover staat voor de gasten. Zij zullen korter verblijven of zelfs wegblijven met alle gevolgen van dien”. Ook de plaatselijke slager, bakker, supermarkt en de zwembaden zullen de gevolgen merken, waardoor de leefbaarheid ook zal afnemen. “Een politiek verkeerde keus” aldus Vethman, “juist omdat je werkgelegenheid weghaalt bij jongeren en lageropgeleiden die elders niet tot nauwelijks aan de slag kunnen op het platteland.”

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?