11.6 C
Medemblik
26 september 2020 00:47
Medemblik Actueel.

Denkt u om de klok? Aankomend weekend gaat de klok weer een uur vooruit

Medemblik – De langslapers zullen weer een paar dagen niet te genieten zijn, de stappers worden bestolen van een heel uur uitgaan. Maar het is niet tegen te houden.. Aankomende zaterdagnacht gaat om 2 uur de klok direct door naar 3 uur en is de zomertijd weer ingegaan. Deze duurt tot 25 oktober als de klok weer een uur terug wordt gezet. 

Betekenis van de Zomertijd

De zomertijd is de tijd die gedurende de zomer wordt gehanteerd. De klok wordt dan 1 uur vooruit gezet. Dit wordt gedaan omdat in de zomer de zon vroeger opkomt. Door de klok vooruit te zetten loopt de periode van het daglicht en de periode dat mensen wakker zijn het meest gelijk. De zomertijd in de Europese Unie loopt van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober.

Geschiedenis

Eerst werd het dagritme nog aangepast aan de tijd. De dag van de Romeinen begon bijvoorbeeld als de zon opkwam en eindigde als deze weer onder ging. Er kwamen in 1895 en 1907 al verschillende voorstellen, maar het lukte niet om iedereen te overtuigen en dus kwam er geen zomertijd. Pas in de Eerste Wereldoorlog gingen veel landen de zomertijd gebruiken. De oliecrisis zorgde ervoor dat bijna elk Europees land de zomertijd ging gebruiken. Dit kwam vooral omdat we tijdens de zomertijd geld bespaarden. Als het zon schijnt hoeft simpelweg het licht nog niet aan, straatlantaarns en lampen in huis gaan dus later aan.

Kritiek op de zomertijd

Veel mensen vinden een uur vooruit erg veel. Doordat de Benelux bijvoorbeeld al 35 minuten op de zonnetijd vooruitloopt is een uur extra best veel. Een ander kritiekpunt van sommige mensen is de moeilijke omschakeling. Kwekers van planten ondervinden hierin problemen. Het klimaat voor het gewas verandert namelijk niet en dus moeten de kwekers hier rekening mee houden. Ook verschillende dieren passen zich niet aan op de zomertijd. Koeien worden niet eerder wakker en ook andere dieren verwachten van hun baasjes op een bepaalde tijd eten en door de zomertijd wordt dit plots veranderd. Ook mensen, vooral kinderen en ouderen, passen zich niet meteen aan. In de week na de instelling van de zomertijd lopen deze mensen kans om vermoeid te raken.

Reageren via facebook

Uw banner hier?
Uw banner hier?