Medemblik Actueel.

Gezondheid

GGD Noord-Holland-Noord: Stop met gebruiken Terumo-naalden

Regionieuws – Alle GGD’s in Nederland gaan op advies van het RIVM andere injectienaalden gebruiken, wegens twijfels over de veiligheid van de naalden van het merk Terumo. Dat heeft een woordvoerster van GGD Nederland gezegd.

De GGD’s gaan pas weer enten met de betreffende naalden als er duidelijkheid is over de veiligheid. “Uit voorzorg gaan we andere naalden gebruiken. Er komt een onderzoek, daar moeten we op wachten”, aldus de zegsvrouw.

De woordvoerster van GGD Nederland kon nog niet aangeven in hoeverre er naalden van andere merken beschikbaar zijn voor de inentingen. “Voor zover mogelijk bestellen GGD’s andere naalden.”

EenVandaag

De maatregel volgt op een uitzending van Dossier EenVandaag gisteravond. Experts zeiden daarin dat uit naalden van het veelgebruikte merk Terumo onbedoeld epoxylijm kan komen. Miljoenen van de naalden worden gebruikt in ziekenhuizen en voor vaccinaties. Vooral jonge kinderen krijgen met de betreffende naalden vaccinaties toegediend. Het is nog onbekend hoe schadelijk eventuele lijmdeeltjes zijn die in de bloedvaten terecht kunnen komen.

Volgens fabrikant Terumo heeft intern en extern onderzoek uitgewezen dat de injectienaalden geen gezondheidsrisico vormen.

Reageren via facebook