PWN en Hoogheemraadschap starten actie 'Minder wasmiddelen door zachter water'

Regionieuws – Drinkwaterbedrijf PWN en het Hoogheemraadschap Noord-Holland-Noord hebben de handen ineen geslagen om het gebruik van wasmiddelen terug te dringen. 

De campagne gaat in mei van start. Dinsdag 31 maart kunnen geïnteresseerden in een brainstormsessie feedback geven op de plannen voor deze campagne.

PWN en HHNK gaan gezamenlijk het drinkwater zachter maken. Deze investering biedt milieu- en maatschappelijke voordelen. En deze voordelen worden nog groter als iedereen ook minder wasmiddelen gaat gebruiken. Met een publiekscampagne willen we deze positieve impact realiseren.

Zachter water bevat minder kalk

Op dit moment onthardt PWN het drinkwater tot de categorie ‘gemiddeld hard water’. Binnenkort haalt PWN nog meer kalk uit het water. Het valt dan in de categorie ‘zacht water’. En dat heeft flink wat voordelen. Zo vermindert de kalkaanslag in je waterkoker, gaat je vaatwasser langer mee en gaan je koffie en thee beter smaken.

Minder kalk betekent ook minder wasmiddelen

Kalk vermindert de werking van zeep. Als er zachter water uit de kraan komt, wordt je was dus met minder wasmiddel even schoon. Die besparing is de moeite waard: als iedereen in Hollands Noorderkwartier meedoet, besparen we 2 miljoen kilo wasmiddel per jaar. Minder wasmiddel in het afvalwater zorgt bovendien voor een fikse energiebesparing bij de waterzuivering. Een dubbele win-win dus!

PWN en HHNK – samenwerken voor schoon water

Het realiseren van zachter drinkwater is een gezamenlijke inspanning van PWN en HHNK. PWN zorgt in Noord-Holland voor schoon drinkwater van bron tot kraan. De bron van dat drinkwater is bijvoorbeeld het oppervlaktewater uit de Lek en het IJsselmeer. En HHNK zorgt op zijn beurt voor een goede kwaliteit van dat oppervlaktewater. Afvalwater uit het riool (in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal) wordt eerst gezuiverd door HHNK voordat het geloosd wordt in bijvoorbeeld het IJsselmeer.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.