Medemblik Actueel.

Regionieuws

Minister Blok roept Medemblik op om snel huisvesting arbeidsmigranten te realiseren

Medemblik – In West-Friesland zijn naar schatting tussen de 12 en 15000 arbeidsimigranten werkzaam. Deze arbeidsmigranten werken bij diverse bedrijven in de land,- en tuinbouw maar ook bij bijvoorbeeld Action en Hessing groente en fruit. 

Hiervoor zijn minimaal 6000 extra huisvestingsplekken nodig in West-Friesland. De werkgever van deze groep arbeidsmigranten is voor het grootste deel verantwoordelijk voor de huisvesting van deze groep mensen, maar ook vinden deze groep mensen zelf passende huisvesting. Er is een grote groep arbeidsmigranten die hebben besloten om hier te blijven en zelfs een eigen huis hebben gekocht. 

De minister is tot de conclussie gekomen dat er in de regio West-Friesland nog geen afspraken tot stand zijn gekomen tussen de werkgevers, huisversters en de gemeenten waaronder Medemblik. De minister wil dan ook dat de gemeente Medemblik samen met de overige Westfriese gemeenten de problemen benoemd en aanpakt om zo gezamelijk tot een werkende oplossing te komen. 

Het blijkt nu dat in diverse gemeenten in West-Friesland investeerders bereid zijn om projecten te realiseren voor meer en betere huisvesting voor arbeidsmigranten. En de minister roept de raadsleden van de Westfriese gemeenten dan ook op om deze initiatieven met een positieve houding te benaderen en met deze partijen in gesprek te gaan. 

Veel arbeidsmigranten in Noord-Holland

Na de provincie Flevoland waar 10,2% van de totale hoeveelheid arbeidsmigranten werkt en woont staat,  Noord-Holland op plaats 2 met 9.6% arbeidsmigranten. De meeste arbeidsmigranten komen uit Polen, 87,4% met Slowakije op plaats 2, 2.3% en vreemd genoeg Duitsland op plaats 3 met 1.9%.  De gemiddelde leeftijd van een arbeidsmigrant is tussen de 24 en 30 jaar. 

Verreweg de meeste arbeidsmigranten werken in de logistieke sector (30%), de voedingsindustrie (25%) en de tuinbouw (21%). 

Reageren via facebook