Ombudsteam Medemblik – Kun je nu echt zelf je zorg kiezen?

Medemblik – Op 5 maart besloot de Gemeenteraad dat de namen van zorgaanbieders openbaar gemaakt moeten worden. U kunt dan zelf zien met welke organisaties de gemeenten in West Friesland afspraken hebben gemaakt. Geheim houden is misschien nooit een goede optie, maar open en transparant geeft niet altijd duidelijkheid.

De wethouder raadde deze stap met klem af. Namen zeggen nog niets over wat precies ingekocht is. Dat kan zomaar alleen een deel van een zorgpakket zijn. Dat ziet u aan de namen niet. Het zichtbaar maken van de aanbieders wekt ook de indruk dat de cliënt alleen daar zijn zorg moet inkopen. Hij vraagt aandacht voor de andere m.n. de kleine aanbieders die niet in de lijst staan. Daar zijn vooraf geen afspraken mee gemaakt, maar die kunnen wel de zorg bieden die bij u past. Als de prijs bij de gecontracteerde aanbieders lager ligt moet u wel zelf “een kleine bijdrage” leveren.

U snapt dat de voornaamste reden voor afspraken met zorgaanbieders de prijs is. Daar kunt u meestal ook uw voordeel mee doen. Het moet toch mogelijk zijn om op de website goed uit te leggen wat waar tegen welke prijs te koop is en hoe u met eigen ideeën over zorg om kan gaan?

Het lijkt de gemeenteraad en het college allemaal te doen om de vrije keuze van cliënten. Zorg krijgt een cliënt in natura of in de vorm van een Persoons Gebonden Budget. Die laatste heeft u nodig om zelf een zorgaanbieder te kunnen kiezen.

De website van de gemeente zegt op dit punt;

  • “Wanneer kan ik een PGB krijgen?
  • Normaal gesproken krijgt u zorg in natura. Dat betekent dat uw zorg, begeleiding en hulp geleverd wordt door organisaties waarmee de gemeente afspraken heeft. U heeft dan geen zorgen over contracten, betalingen, premies e.d.
  • We gaan terughoudend om met PGB en beperken dit tot gevallen waarin dit aantoonbaar tot effectievere én goedkopere ondersteuning leidt dan andere ondersteuning die vanuit de WMO gefinancierd kan worden.”

Kijk, dan haalt de praktijk de goede bedoelingen gewoon weer in. Mag u nu wel of niet zelf kiezen?  

Wij blijven er bij u op aandringen! Steeds alle informatie en mogelijkheden vooraf vragen en goed bespreken. U koopt in, misschien komt u uit bij de bekende zorgaanbieders maar….u mag van de gemeenteraad en van de wethouder zelf kiezen!