Update – Medemblik slaat plank mis met bezuiningen, geen stille tocht 4 mei.

Medemblik – De bezuinigingswoede van de gemeente Medemblik laat flinke wonden achter. Zo ook bij het de organisatie achter de dodenherdenking. Tijdens deze dodenherdenking wordt voorafgaand altijd een stille mars gehouden. De onkosten die gemaakt worden voor deze jarenlange traditie bedragen 400 euro. 

Nu heeft de gemeente Medemblik in al haar wijsheid besloten om maar de helft, 200 euro, bij te dragen. Deze 400 euro is nodig om bijvoorbeeld de aankoop van de kransen te kunnen doen, het inhuren van de dirigent en de trompettist. Het tekort komt nu volledig voor rekening van de vrijwillige organisatie. 

30.000 euro voor 70 jaar vrijheid

Saillant detail is dat de gemeente Medemblik wel €30.000,- over heeft voor een éénmalige expositie in het voormalig stadhuis over 70 jaar vrijheid, deze tentoonstelling loopt gelijktijdig met de dodenherdenking en wordt dus ruimhartig ondersteunt door de gemeente Medemblik.  De gemeente ondersteunt vreemd genoeg wel een commerciële partij, wij willen wel duidelijk stellen dat deze tentoonstelling een zeer belangrijke tentoonstelling is en zeker door iedereen moet worden bekeken, terwijl een traditioneel, lokaal en door vrijwilligers gedragen onderdeel van de herdenking om 200 euro verloren lijkt te gaan. 

Of hier een persoonlijke voorkeur ligt van de desbetreffende ambtenaar durven wij niet te onderstrepen maar diverse mensen in Medemblik wijzen ons op de banden tussen ambtenaren en de organisatie van de expositie.  

Dat er een definitieve oplossing moet worden gevonden voor de jaarlijkse stille tocht is zeker, vooral om de jeugd te blijven wijzen op 70 jaar oorlogen op onze mooie planeet. En zo de vrijheid waardig te gedenken. 

Kasteel Radboud neemt stille tocht over

Update: De organisatie achter Kasteel Radboud heeft besloten om samen met de organisatie van de 4 mei herdenking samen te gaan werken. De bijeenkomst zal worden gehouden op Kasteel Radboud waarna na afloop in een stille tocht richting het monument op de Nieuwstraat zal worden gelopen.  De 200 euro die zij van de gemeente Medemblik krijgen zal woren besteed aan een krans met lint die namens de gemeente Medemblik zal worden geplaatst, wat er nog meer moet worden betaald zal moeten komen uit sponsoring en donaties. 

De gemeente Medemblik geeft elke kern binnen de gemeente Medemblik 200 euro voor een krans met lint en daar moeten de organisaties het mee doen. 

Hieronder de dodenherdenking van 2014 

 

 

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.