Medemblik Actueel.

Algemeen

Djoi Beerling (Andijk) en Denise Ursem (Wervershoof) winnen culinaire vakwedstrijd

Djoi en denise
Djoi en denise

Andijk|Wervershoof – Donderdag 5 maart 2015 hebben leerlingen van Horeca, Toerisme en Voeding van het Martinus College uit Grootebroek meegedaan aan een culinaire vakwedstrijd voor vmbo-scholen uit Noord-Holland. Het Martinusteam heeft een eerste en tweede plaats weten te behalen; een topprestatie.

Jaarlijks terugkerende wedstrijd 

De culinaire vakwedstrijd is dit jaar voor de elfde keer georganiseerd. Negen vmbo-scholen uit Noord-Holland hebben meegedaan met een team bestaande uit drie leerlingen; twee koks en één gastheer of gastvrouw. De koks bereiden op de wedstrijddag een viergangen lunch voor zes personen. Het menu wordt pas op de dag van de wedstrijd bekend gemaakt. Voor de toekomstige koks is er dit jaar een extra opdracht aan de wedstrijd toegevoegd, namelijk productherkenning. In een aparte ruimte moeten de kandidaat-koks twaalf producten benoemen. De gastheer of gastvrouw in deze wedstrijd doet een aantal testen, zoals tafeldekken zonder fouten, etiquetteleer, wijnkennis, verkoopkennis en het openen van een fles wijn.

Topteam
De koks van het team van het Martinuscollege, Djoi en Denise, hebben de eerste prijs weten te behalen en hebben zich hiermee geplaatst voor de landelijke finale op 10 en 11 maart 2015 in Leiden. De gastvrouw van het Martinuscollege, Noa, is tweede geworden.

Sterrenjury
De jury bestond de jury uit toonaangevende mensen uit het vak. Voor het onderdeel koken waren dit chef-koks Lucas Rive, (Restaurant Lucas Rive, Hoorn), Frank van Enter (Restaurant-Hotel Merlet, Schoorl ), Rick Baas (Restaurant Hotel Hilton Double Tree, Amsterdam) en Barry de Back (Brasserie Harkema, Amsterdam). De jury heeft gelet op kooktechniek, smaak, hygiëne, maar ook op samenwerking en tempo.

Maitre sommelier Peter Bruins (Restaurant De Bokkedoorns, Overveen) en meesterschenker Niek Groen (Restaurant De Nederlanden, Vreeland) hebben de gastvrouwen en gastheren beoordeeld. Zij hebben de deelnemers beoordeeld op de onderdelen ‘gueridon service’, draagtechnieken, debrasseren en het bereiden van een alcohol vrije cocktail.

Reageren via facebook