Medemblik Actueel.

Schaatsen & skeeleren

Yvonne Spigt, koningin op natuurijs

266px-Yvonne-spigt-1356884719Wervershoof – Haar sponsor liet haar gaan. Of dat een slimme zet was, valt te bezien, maar een nieuwe sponsor was snel gevonden. Onder de hoede van Koga gaat marathonschaatser Yvonne Spigt een nieuw succesvol seizoen tegemoet.

Dit winterseizoen was het meeste geslaagde ooit voor Yvonne. Op 31 januari won ze de Alternatieve Elfstedentocht over 200 km op de Weissensee. Een topprestatie die ze nog eens aanvulde met diverse andere zeges. Bij de ploeg van sponsor steigerplank.com presteerde ze uitstekend.

Nu de lente komt en Yvonne verder gaat bij de ploeg van Koga ziet zij de toekomst zonnig in. We vroegen haar wat ze verwacht. ‘Nu ik bij het team van Koga ben opgenomen liggen er weer nieuwe kansen open. Ik ga nu verder met 4 meiden die al vele zeges hebben behaald op natuurijs. We hopen natuurlijk op nog wat meer sponsors voor komende winter. Het is nog even afwachten hoe het eruit gaat zien, maar ik zie het helemaal zitten’, vertelt Yvonne.

De 27 jarige Wervershoofse, nu woonachtig in Andijk, kan niet van de sport leven, maar afgelopen seizoen heeft ze wel wat verdiend. Om rond te komen werkt ze 3 dagen als doktersassistente. Leuk werk, maar de combi is zwaar. ‘Het is soms best lastig, maar mijn werk is leuk en afwisselend. En heel goed te combineren met de sport. Een belangrijke voorwaarde op dit moment.’

Wie denkt dat lente en zomer rustiger zullen zijn voor Yvonne, heeft het mis. ‘In de winter rijd ik uiteraard de belangrijke wedstrijden, maar juist in de zomer leg je de basis voor het schaatsseizoen. Op de fiets maak ik veel lange duurritten en ik doe veel mee aan skeelerwedstrijden.’

Alles voor het schaatsen, de sport die Yvonne al 10 jaar op hoog niveau beoefent. Het werd haar met de paplepel ingegeven. Haar 3 oudere zussen waren allemaal succesvol in het marathonschaatsen. Een seizoen schaatste ze met hen samen in hetzelfde peloton. Logisch toch dat zij ook verder ging in de schaatssport? ‘Eigenlijk vond ik skeeleren veel leuker. Ik heb een hekel aan kou’, antwoordt Yvonne lachend. ‘Maar het schaatsen ging me beter af en ik kreeg steeds meer lol in het spelletje dat marathonschaatsen is. Je kunt elkaar echt helpen.’

Yvonne voelt zich gezegend; haar hoogste doel was het winnen van de 200 km op natuurijs. Wat valt er nu nog te wensen? ‘Blijven winnen op dat vooral op natuurijs. Daar ga ik voor. En ja, het allerliefste zou ik nog eens de elfstedentocht winnen. Maar zelfs het rijden ervan zit er al jaren niet in.’

Wie weet Yvonne. We blijven je in elk geval met belangstelling volgen. Veel succes!

Reageren via facebook