Medemblik start proef milieuveilig onkruidbestrijding

Medemblik – Het college van Medemblik heeft op vragen van GroenLinks laten weten dat zij van plan zijn om in Wervershoof een proef te gaan starten om in vervolg met borstels op trottoirs en op verhardingen het onkruid te gaan bestrijden. 

Het college ziet nog geen kans om 100% te stoppen met het middel Round-up maar maakt nog maar incidenteel en selectief gebruik van dit middel. Wettelijk Round-up nog niet verboden maar  het kabinet heeft eind 2014 besloten dat per begin 2016 het gebruik van dit soort onkruidbestijdingsmiddelen wordt verboden en er alleen nog maar milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen mogen worden gebruikt.  Op dit moment wordt er nog gewerkt aan een lijst met laagrisico middelen.

Branden

Alternatieve methodes zijn het weg branden van het onkruid of met heet water en hete lucht. Maar deze methodes zijn tot vijf keer duurder en hebben minder effect dan de huidige middelen plus dat het een zwaardere belasting is voor het milieu vanwege de hogere CO2 uitstoot. 

De gemeente volgt de proeven met alternatieve middelen en methodes op de voet en staat in nauw contact met andere gemeenten en leveranciers om zo tot een alternatief te komen voor Round-up.  Voor nu zijn de alternatieve methodes een stuk duurder dan de huidige methodes om het zelfde resultaat te krijgen. 

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.