Pleegzorg is de parel van de jeugdzorg

berakhaTwisk – Op uitnodiging van commissielid Klaas Groot (CU) hebben de raadsleden Yannick Nijssingh (D66), Claudia Selders en Els van den Bosch (beiden CDA) een bezoek gebracht aan de logeer- en pleegzorgboerderij ‘Berakha’. Martha en Klaas Groot vangen kinderen op sinds 1994, via officiële kanalen of wanneer zij rechtstreeks worden benaderd. Er wonen pleegkinderen, vaak broertjes en zusjes uit een gezin. Daarnaast komen er regelmatig logeerkinderen. Ook is de familie Groot een gezinshuis van Leekerweide. Als pleegouders bieden zij een stabiele basis, een warm nest met structuur, waarden en normen.

Binnen de provincie Noord-Holland wonen bijna 800 kinderen in pleeggezinnen. (In onze gemeente Medemblik gaat het om ongeveer 65 kinderen).  Pleegzorg is daarmee de grootste variant in de jeugdzorg. Pleegzorg is voor Nijssingh, van den Bosch en Selders een speerpunt omdat voor deze vorm van opvang uit onderzoek is gebleken dat het opgroeien in een gezin veel positieve effecten heeft op het kind. Een gezin biedt geborgenheid en veiligheid.

Naast een door de kinderen verzorgde rondleiding door de prachtige boerderij van Klaas en Martha Groot en koffie met vers appelgebak, hebben de raadsleden veel kennis op kunnen doen op het gebied van pleegzorginstellingen, voogdijschap, informele opvang, gezinshuizen en –misschien nog wel het meest waardevol- verhalen uit de dagelijkse praktijk van pleegkinderen en van de pleegouders zelf. Pleegzorg wordt wel de Parel van de jeugdzorg genoemd maar de pleegzorgOUDERS zíjn de parels.

Voor meer informatie: http://www.berakha.nl/

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.